19.2 C
Barcelona
Divendres 24 setembre, 2021

On és la credibilitat del Tribunal Constitucional?

Relacionats

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs del Govern central en contra de la reforma del reglament del Parlament que permetia tramitar, de forma exprés, la llei del referèndum de l’1 d’octubre. La simple presa en consideració del recurs suposa la paralització de la norma i la seva suspensió durant com a mínim cinc mesos, que són prorrogables. El Constitucional adverteix en la providència els membres de la Mesa que aplicar aquest reglament comportaria responsabilitats, incloses les penals.

La modalitat de lectura única per tramitar una llei ja existeix en el Congrés, el Senat, el Parlament Europeu i catorze autonomies de l’estat. Per què al Constitucional no li sembla bé permetre-ho a Catalunya? És la seva decisió o una ordre del govern del PP d’obligat compliment? Creiem de debò en la separació de poders?

Un cop més Mariano Rajoy ha utilitzat el “seu” Constitucional perquè li faci la feina bruta, ja que ell és del tot incapaç de cercar una solució al problema català. Rajoy va cometre la greu equivocació d’anar pidolant per tota la geografia hispana, signatures contra l’Estatut, que havia estat aprovat al Parlament, Congrés i Senat i signat pel cap d’estat un cop validat en referèndum pel poble de Catalunya.

Un cop presentat el recurs d’inconstitucionalitat, l’alt tribunal va trigar quatre anys per dictar sentència. L’estatut va quedar molt lluny del que es va aprovar al Parlament, ja que va tenir una primera retallada al Congrés; tot i així podria haver estat, durant uns anys, una possible solució a l’encaix de Catalunya dins l’estat espanyol. Avui dia Catalunya és l’única comunitat autònoma que no disposa d’un estatut aprovat pel seu parlament.

tribunal_constitucional

La reacció del poble de Catalunya ha estat, i continua sent, la de rebuig a la sentència del TC fins el dia d’avui. La posterior negativa a un pacte fiscal, la ingerència de l’estat en les competències de la Generalitat, els continuats recursos al TC contra lleis aprovades al parlament, algunes d’elles per unanimitat i l’incompliment constant dels pressupostos en infraestructures, etcètera, etcètera, han acabat amb la paciència de la ciutadania.

L’1 d’Octubre està previst un referèndum i l’estat utilitza la fiscalia i els tribunals per poder impedir-ho, no vol o no sap fer-ho d’altra forma. Ha jutjat i condemnat els polítics que van dur a terme el 9-N i amenacen contínuament la mesa del Parlament i el govern català per infondre por i esperar que el suflé baixi per ell mateix, i a fe que no ho aconseguiran.

Per a informació dels lectors, reprodueixo dos articles de reglaments, entre d’altres, el del Congrés i el del parlament Balear. Són pràcticament idèntics entre si, igual que el català que ha estat incomprensiblement suspès pel Constitucional.

Article 150 del reglament del Congrés dels Diputats

150.1.Quan la naturalesa del projecte de llei presa en consideració ho aconsellin o la seva simplicitat de formulació ho permeti, el Ple de la Càmera, a proposta de la Taula, sentida la Junta de Portaveus, podrà acordar que es tramiti directament i en lectura única.

150.2.Adoptat tal acord, es procedirà a un debat subjecte a les normes establertes pels de totalitat, sotmetent-se seguidament el conjunt del text a una sola votació.

Article 140 del Reglament del Parlament Balear

140.1.Quan la naturalesa del Projecte de Llei presa en consideració ho aconsellin o la seva simplicitat de formulació ho permeti, el Ple de la Càmera, a proposta de la Taula i sentida la Junta de Portaveus, podrà acordar que es tramiti directament i en lectura única.

140.2.Adoptat tal acord, es procedirà a un debat subjecte a les normes establertes pels de totalitat, sotmetent-se seguidament el conjunt del text a una sola votació.

Creuen vostès, benvolguts lectors, que Espanya és un estat de dret modern i democràtic? Què l’estat resoldrà el problema oferint-li a Catalunya el tracte que es mereix? Si no hi confien, la solució és a les seves mans a l’hora de dipositar la papereta del sí el proper primer d’octubre.

Més articles

4 COMENTARIS

  1. Quan estudiaba Dret em van ensenyar (en castellà, clar) dos principis bàsics: el principi d’audiencia (nadie puede ser condenado sin ser oido) i el principi de contradicció (si hay una acusación tiene que haber una defensa). També ens ensenyaven la separació de poders, l’estat de dret, … Com ha canviat tot!.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...