17 C
Barcelona
Dissabte 24 octubre, 2020

Carta oberta a un centenar de “personalitats” catalanes

Relacionats

Tamara Carrasco absolta, i ara què?

Una jutge de Barcelona ha absolt a Tamara Carrasco, la CDR detinguda a l'abril de 2018 acusada de terrorisme i que va estar més...

Ara Quim Torra, abans la sentència del procés

No ens podem estranyar de la decisió d'inhabilitar el president Quim Torra. Una pancarta en reclamació de llibertat als presos i exiliats,...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...

Per què vol ser independent Catalunya? (XI/XI)

El primer bé de les nacions resideix en la seva independència i en la seva existència política. Per als...

Llegeixo la notícia i no me’n sé avenir. Cent personalitats catalanes, encapçalades per Duran Lleida, Jordi Hereu i altres, han signat un manifest alertant que el referèndum de l’1-O atempta contra l’estat de dret i no és “democràticament homologable“. Al mateix temps li reclamen a Rajoy que ofereixi “solucions positives” per Catalunya.

Aquest grup el formen juristes, catedràtics, empresaris, expolítics, periodistes i professions diverses, defensen que Catalunya és una “entitat nacional i jurídica” que existeix i existirà després de l’1 d’octubre donat que la seva continuïtat la garanteix, afortunadament, la història i la seva voluntat de ser. Afortunadament?

Declaren així mateix que la consulta no es fonamenta ni en l’estatut, ni la constitució, ni en el dret internacional. D’alguna forma ens estan dient que és il·legal, ja que la lectura restrictiva de la carta magna no ho contempla; tampoc l’estatut que, per cert no és el que va votar el poble de Catalunya i, per últim parlen del dret internacional. No està expressament detallat en la declaració universal dels drets humans de les Nacions Unides (signada i acceptada per l’Estat espanyol) el dret a l’autodeterminació dels pobles?

Lamenten que les lleis per a una declaració d’independència estan amagades a les forces polítiques de l’arc parlamentari, una sostracció de l’exercici de la potestat legislativa pròpia d’una nació civilitzada i una democràcia madura. No saben potser que l’estat les anul·larà tan bon punt siguin aprovades mitjançant el constitucional?

Per tots aquests motius i, per dignitat democràtica, volen demanar la suspensió de la convocatòria del referèndum, ja que no es compleixen els requisits imprescindibles perquè sigui homologable. El grup pretén remetre el manifest en els pròxims dies tant al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com al president del govern Mariano Rajoy.

Al cap de l’executiu central, en l’últim paràgraf del manifest, se li diu que ambdós executius s’asseguin a negociar buscant una sortida al conflicte català. Amb convicció i sentiment d’urgència, demanen als qui tenen legitimitat per fer-ho i, particularment, insten al govern espanyol que s’esforci al màxim per acordar solucions positives per Catalunya i Espanya.

A aquesta colla de gent m’agradaria fer-los un munt de preguntes. Confien en el fet que Mariano Rajoy els escoltarà? Creuen que després de cinc anys mourà pesa? Els ha semblat bé la guerra bruta contra Catalunya? Creuen just l’ofec econòmic que pateixen els habitants del Principat? Són coneixedors de l’incompliment de l’estat en infraestructures? Dels problemes de Rodalies, de la connexió dels ports de Barcelona i Tarragona d’una via d’ample europeu? La llista és llarga i els suposo ben assabentats.

Parlen de dignitat democràtica. És democràtica la sentència de l’estatut? No ho consideren un cop d’estat a l’esperit de la transició? És digne no poder atendre la població per manca de recursos mentre altres comunitats (receptores) poden donar ajuts per compra de mobles, pagament del Per o estudis universitaris gratuïts? És digne contribuir amb un 19% al PIB estatal i rebre només el 9,5%?

Serà, potser, il·legal el referèndum però, tenen alguna proposta? Creuen que la farà Rajoy? A favor de qui estan vostès? Confio, com a catalans, no estiguin al costat dels qui ataquen la nostra història, cultura, llengua, tradicions, que és el govern de l’estat. Personalment no tinc clar el seu posicionament, legalitats a part, estan a favor o en contra de Catalunya?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

La corrupció del Partit Popular

Qui aquestes línies subscriu va residir a Madrid, a la vora d'un any i mig en la dècada dels anys setanta. D'aquella...

Què és Pablo Casado, un bocamoll o un patriota?

Aquesta és una pregunta trampa, només es donen dues opcions per respondre-la i en el cas del personatge que ens ocupa manquen...

L’estat de la sanitat a la comunitat de Madrid

Dies enrere vaig publicar un article sobre la situació en què es troba Madrid a causa dels efectes de la pandèmia titulat "Estat d'alarma...

Carta oberta al bisbe Josep Omella

Senyor Omella, no sé de quina forma he de dirigir-me a vostè. Ignoro si pel seu càrrec té un tracte especial que...

Estat d’alarma a Madrid a causa de la Covid-19

Després de dues setmanes discutint, missatges creuats, trucades, d'ordres i contraordres, d'embolic jurídic, ja s'ha produït el que era més lògic. El...