11.9 C
Barcelona
Dilluns 28 novembre, 2022

El decebedor discurs de Felip VI

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

El mite de la transició espanyola: “Va ser el silenci”

La televisió alemanya ha desmuntat el mite de la transició espanyola amb un reportatge que assegura que "en lloc d'enfrontar-s'hi, va haver-hi...

Parlem novament de la llei d’amnistia de 1977

Ja fa 46 anys de la mort del dictador Franco i 44 que a ser aprovada la llei d'amnistia que impedeix, a hores d'ara,...

Aquest matí Felip VI, el rei sense mèrit, ha fet un discurs en el Congrés dels Diputats per celebrar els 40 anys de les primeres eleccions democràtiques després de la guerra civil i la dictadura franquista. Per cert, dictadura que a hores d’ara, encara no ha estat condemnada per cap govern democràtic des de la “modèlica” transició.

No ha fet referència explícita al conflicte plantejat pel Govern de la Generalitat però no ha fet falta. “Fora de la llei, com bé ens ensenya la història, solament hi ha arbitrarietat, imposició, inseguretat, ha dit el rei Felip. El monarca ha advertit que cap camí que s’emprengui en la nostra democràcia pot, ni ha de, conduir a la ruptura de la convivència, al desconeixement dels drets democràtics de tots i menys encara, un camí que divideixi els espanyols o trenqui l’esperit fraternal que ens uneix”.

Amb aquestes paraules, Felip VI ha apel·lat a la unitat d’Espanya en la commemoració de les primeres eleccions democràtiques després del franquisme. Diputats i senadors han rebut al monarca amb crits de “Visca el rei!”, en un acte que no ha comptat amb la presència del seu pare, Joan Carles I, i del que s’han absentat els parlamentaris d’ERC i Bildu.

Ha aprofundit en la seva defensa de l’Estat de dret amb l’argument que és dins la llei on cobren vigència els principis democràtics, on s’han de canalitzar els antagonismes i resoldre els desacords i les diferències mitjançant el diàleg, mitjançant el debat”. Convidant a la Generalitat a emprendre la senda de la negociació i rebutjar les actuacions al marge de la legalitat vigent. Fora de la llei només existeix la negació de la llibertat, ha afegit.

Però no tots han estat d’acord amb les paraules del monarca defensant la transició. A les absències d’ERC i Bildu s’ha sumat la protesta del PNB, que no ha aplaudit el discurs del Rei, i la dels diputats de PDeCAT, que mentre sonava l’himne espanyol han mostrat una imatge d’una urna amb les dates 15 de juny de 1977 i 1 d’octubre de 2017 per reivindicar que “si es va poder votar fa 40 anys, també es pot fer ara”.

1498652404426

Com es pot apreciar, aquesta és la meva opinió, el discurs l’ha llegit el rei però no és seu sinó del PP. Felip sap, o hauria de saber, que no és la Generalitat la qui rebutja establir una negociació amb el govern central, per tant com a cap d’estat, hauria de reprendre a Rajoy i el seu executiu pel seu menyspreu en vers Catalunya i el seu immobilisme davant d’un problema que no ha sabut o volgut encarar.

Respecte al compliment de les lleis, voldria preguntar-li al rei Felip el següent: Quina llei democràtica va permetre regnar al seu pare? Ell va jurar les lleis fonamentals franquistes i no les va complir. Són bones o dolentes les lleis si ens afavoreixen o ens perjudiquen? Segons les lleis espanyoles cap colònia d’ultramar hauria aconseguit la independència, i Catalunya, tractada com una colònia i assimilada a Espanya, per dret de conquesta, té tot el dret a voler ser lliure i plena encara que hagi de desobeir les lleis espanyoles.

Quan algú comprèn que obeir lleis injustes és contrari a la seva dignitat com a persona… cap tirania podrà dominar-ho.

Mahatma Gandhi

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Catalunya, l’última colònia de l’imperi espanyol (III)

En el meu primer capítol sobre el tema ja vaig fer menció que, la metròpoli intenta imposar a les colònies la seva...

Carta oberta a Isabel Rodríguez, portaveu del Govern d’Espanya

Com molt bé diu el periodista de l’Ara, Antoni Bassas, quan érem unes criatures ens ensenyaven a fer sevir l’expressió “aquest senyor”...

La llei de memòria democràtica

Des de la fi de les guerres civils i conflictes mundials que van assolar Europa en el segle XX, i especialment des...

El Partit Popular s’acull al xantatge

Un cop més el PP ha tornat a impedir la renovació del Consell General del Poder Judicial. Semblava que amb l’arribada del...