22.4 C
Barcelona
Dijous 23 setembre, 2021

Què està “realment en joc”, l’Imperi espanyol o Catalunya?

Relacionats

Catalunya independent, nou error d’Espanya?

Per què es van independitzar les colònies espanyoles a Amèrica? España, para llegar a una etapa verdaderamente constructiva, de...

Qui assegura millor les pensions, Espanya o Catalunya?

Titulars de premsa apareguts regularment El Plural: “Nueva protesta en Madrid contra la reforma de pensiones”.La Vanguardia: “Miles...

La crisi la provoquen els catalans?

A los catalanes: La mejor manera de reconducir la crisis es a través de iniciativas políticas que primero rebajen la tensión, y...

El conflicte Catalunya-Espanya és polític, no pas judicial

El que m'agradaria saber de veritat és si l'Estat espanyol pretén solucionar-lo o perpetuar-lo. A tal efecte i d'acord amb la carta de les...

Publicat: Rajoy acusa Puigdemont de voler “trencar Espanya en 24 hores amb un xantatge i amenaça intolerable. Vol liquidar l’estat de dret. Si fóssim en un altre país, en altres circumstàncies i potser no estiguéssim parlant de polítics, estaríem parlant d’un intent de cop d’estat”.

Antecedents

El govern català ha pronunciat a Madrid una conferència sobre el seu projecte que Catalunya decideixi democràticament, mitjançant un referèndum acordat, la seva relació amb Espanya.

Contingut i motiu?

1714. El rei d’Espanya, amb el Tractat de Nova Planta, va castigar molt severament a tots els habitants. Va anul·lar les seves lleis, drets, va intentar anul·lar la seva llengua, cultura, valors. No ho va aconseguir. Després de la guerra civil, nou intent. No ho van aconseguir. En la transició el govern espanyol va fer un pacte “directe” per a la figura del president Tarradellas, quan hi havia lleis que no ho permetien i no havien estat revocades! Primer estatut. L’estat no ho va complir. Segon estatut aprovat per àmplia majoria en el Parlament i la societat catalana. L’estat espanyol va anul·lar el substancial.   El poc que va quedar, tampoc ho va complir. Espanya ja no tracta a Catalunya com una “nacionalitat” sinó com una subregió sotmesa al que decideixin els líders autonòmics. Aquests gaudeixen d’uns recursos econòmics que asfixien la societat catalana. Aquesta, en un 80%, ha dit prou i exigeix votar per decidir la seva relació amb Espanya. Un tant per cent molt important desitja directament la independència. Hi ha una “realitat” social, econòmica, política, cultural: Catalunya. Una altra realitat “dominant”: Espanya i la seva concepció “castellana”: colonial, excloent, explotadora en tots els camps que no ha aconseguit integrar a Catalunya. Quina volem?

Com reacciona el govern i parlament espanyol?

Algunes declaracions permeten fer unes preguntes oportunes.

  1. Catalunya va creure i va votar la constitució en 1978. La realitat demostra que ha estat enganyada. Què és el digne?
  2. Va creure que podia conviure en i amb Espanya però ha estat maltractada i ha decidit independitzar-se. Qui ha donat motius per “trencar”?
  3. Catalunya té consciència de la seva pròpia història, identitat, valors, cultura, sentit de la democràcia. Vol viure d’acord amb els recursos que genera. El seu model és clarament diferent a l’espanyol i, a més, es veu molt clarament perjudicada per aquest i decideix independitzar-se… És sociològicament correcte poder considerar a Catalunya 100% Espanya?
  4. El moviment independentista és “efecte” dels successius incompliments; de l’actuació dominant i explotadora dels partits espanyols i silenci còmplice de la seva societat; de l’anul·lació d’un Estatut per part d’un Constitucional inconstitucional i políticament dirigit; de maniobres antidemocràtiques del govern espanyol, que han fet reaccionar la societat catalana. Defensar-se davant l’opressor és un cop d’estat o un acte de dignitat democràtica? Hi ha molt més.

Anem a la pregunta més oportuna.

Què està realment en joc? L’Imperi espanyol que perd la seva última colònia o la dignitat, el benestar, l’autèntica democràcia, la justícia social, la identitat, llibertat, de Catalunya i tots els seus habitants? Què és digne? Sotmetre’s i renunciar a aquests valors o independitzar-se i optimitzar-los?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...