22.7 C
Barcelona
Dissabte 19 setembre, 2020

Rajoy, testimoni en el cas Gürtel?

Relacionats

Què entens per vergonya sotspresidenta Soraya?

Has manifestat que mai havies sentit tanta vergonya democràtica fins que vas veure el que va succeir al Parlament de Catalunya, en la sessió...

La moció de censura: “Cuando peor, mejor”

Hem assistit a una moció de censura un pèl sorprenent a instàncies de Podem contra el govern de Mariano Rajoy. La majoria d'analistes coincideixen en...

Democràcia, l’assignatura pendent a Espanya

El passat 13 de març vaig publicar l'article titulat "Alguna cosa es belluga a Andalusia". Vaig conèixer i entrevistar al president de la Asamblea Nacional Andaluza (ANA) i...

I pensar que hi ha qui no creu en la justícia espanyola!

Amb motiu de les notícies que cada dos per tres ens donen els mitjans de comunicació, s'ha creat una mena d'opinió publica, a hores d'ara ja...

La famosa expressió popular que diu: a la tercera va de debò, s’ha complert. Rajoy haurà de comparèixer davant d’un tribunal com a testimoni del Cas Gürtel, en la seva primera fase. Per dues vegades el tribunal s’havia negat a la seva compareixença, Ara per fi Rajoy, en la seva qualitat, aleshores, de secretari general del PP, haurà de testificar igual que també ho faran Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja o Ángel Acebes. Aquest dijous compareixerà la que fou presidenta de la comunitat de Madrid Esperanza Aguirre.

“Això és una trama contra el PP” declarava l’ara president després que Baltasar Garzón obrís la capsa dels trons, ordenés la detenció de sis persones i n’imputés més de 30. Rajoy va començar denunciant una conspiració contra el seu partit i va acabar demanant perdó per la corrupció a les seves files

Amb la “Gürtel” en plena erupció, els papers de Bárcenas ballant al vent i Mariano Rajoy de president del Govern, va haver de canviar de discurs perseguit pels continus escàndols de corrupció que esquitxaven el seu partit. “Lamento profundament la situació creada. En nom del PP, vull demanar disculpes a tots els espanyols per haver situat en càrrecs dels quals no eren dignes els que en aparença han abusat d’ells”.

Fixem-nos detingudament en les seves paraules: per haver situat en càrrecs dels quals no eren dignes els que… Qui els va situar? Qui feia tots aquells nomenaments? Ministres, subsecretaris o el mateix president no són responsables? Qui dóna la cara i assumeix les culpes? Qui ha dimitit o ha estat cessat? No cal buscar-los, no els trobarem.

Com era d’esperar la fiscalia de l’estat ha manifestat estar en contra de la compareixença de Rajoy considerant que és “inútil i innecessari”. També s’hi han oposat les defenses, inclosa la que exerceix el Partit Popular, com a partícip a títol lucratiu dels fets jutjats. Per altra part, l’advocacia de l’Estat també s’ha oposat a la declaració de Rajoy en considerar que el testimoni sol·licitat per l’acusació que exerceix ADADE “no té cap rellevància” per al procediment.

Com no sóc expert en lleis, tinc un dubte raonable i em plantejo una pregunta: l’advocat de l’estat i la fiscalia són independents o depenent del ministeri de Justícia? Si és així, podem creure en la separació de poders? L’advocat defensor ignoro si és independent i ha estat contractat o forma part de la plantilla, però tots ells s’han oposat a què Rajoy comparegui com a testimoni. Sabut és que, a diferència dels acusats, els testimonis no poden mentir. Serà aquesta la raó?

Per acabar voldria senyalar una incongruència, una més, de qui ens governa. El passat 26 de gener, Rajoy va afirmar en una entrevista a Onda Cero que “en aquest assumpte és bo que hi hagi un judici i que el tribunal actuï amb total independència i llibertat”. Davant aquesta afirmació, el presentador, Carlos Alsina, li va preguntar al líder del PP per què el seu partit havia demanat la nul·litat del judici, a la qual cosa Rajoy va respondre dient mostrar-se “sorprès” perquè desconeixia aquella decisió perquè no era la seva “prioritat” i sí “altres assumptes que importen als espanyols” (?).

I aquest és el president que tenim. Ningú dels seus votants s’ha plantejat si és el que més li convé al país? Consideren que és el millor? Jo no ho crec però és el que sembla.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...

Per què vol ser independent Catalunya? (XI/XI)

El primer bé de les nacions resideix en la seva independència i en la seva existència política. Per als...