11.9 C
Barcelona
Dilluns 28 novembre, 2022

Rajoy, testimoni en el cas Gürtel?

Relacionats

És Pablo Casado el líder indiscutible de la dreta?

De Pablo Casado ja he escrit altres vegades i, a la pregunta que encapçala aquest article, la meva resposta és un no rotund. No...

Pot Mariano Rajoy mentir impunement?

Pot resultar una pregunta innecessària perquè ja sabem que pot i que ho fa d'allò més bé. Cal recalcar que ho ha...

El retorn de l’emèrit Juan Carlos a Espanya

Molt s’està parlant últimament del futur retorn de l’emèrit a Espanya, depenent de les notícies que ens arriben llegim i/o escoltem, no...

Vint-i-cinc anys de l’arribada d’Aznar al poder

El diumenge passat vaig tenir la paciència de seguir l'entrevista que Jordi Évole va fer-li a José Maria Aznar a la sexta i, he de...

La famosa expressió popular que diu: a la tercera va de debò, s’ha complert. Rajoy haurà de comparèixer davant d’un tribunal com a testimoni del Cas Gürtel, en la seva primera fase. Per dues vegades el tribunal s’havia negat a la seva compareixença, Ara per fi Rajoy, en la seva qualitat, aleshores, de secretari general del PP, haurà de testificar igual que també ho faran Rodrigo Rato, Jaime Mayor Oreja o Ángel Acebes. Aquest dijous compareixerà la que fou presidenta de la comunitat de Madrid Esperanza Aguirre.

“Això és una trama contra el PP” declarava l’ara president després que Baltasar Garzón obrís la capsa dels trons, ordenés la detenció de sis persones i n’imputés més de 30. Rajoy va començar denunciant una conspiració contra el seu partit i va acabar demanant perdó per la corrupció a les seves files

Amb la “Gürtel” en plena erupció, els papers de Bárcenas ballant al vent i Mariano Rajoy de president del Govern, va haver de canviar de discurs perseguit pels continus escàndols de corrupció que esquitxaven el seu partit. “Lamento profundament la situació creada. En nom del PP, vull demanar disculpes a tots els espanyols per haver situat en càrrecs dels quals no eren dignes els que en aparença han abusat d’ells”.

Fixem-nos detingudament en les seves paraules: per haver situat en càrrecs dels quals no eren dignes els que… Qui els va situar? Qui feia tots aquells nomenaments? Ministres, subsecretaris o el mateix president no són responsables? Qui dóna la cara i assumeix les culpes? Qui ha dimitit o ha estat cessat? No cal buscar-los, no els trobarem.

Com era d’esperar la fiscalia de l’estat ha manifestat estar en contra de la compareixença de Rajoy considerant que és “inútil i innecessari”. També s’hi han oposat les defenses, inclosa la que exerceix el Partit Popular, com a partícip a títol lucratiu dels fets jutjats. Per altra part, l’advocacia de l’Estat també s’ha oposat a la declaració de Rajoy en considerar que el testimoni sol·licitat per l’acusació que exerceix ADADE “no té cap rellevància” per al procediment.

Com no sóc expert en lleis, tinc un dubte raonable i em plantejo una pregunta: l’advocat de l’estat i la fiscalia són independents o depenent del ministeri de Justícia? Si és així, podem creure en la separació de poders? L’advocat defensor ignoro si és independent i ha estat contractat o forma part de la plantilla, però tots ells s’han oposat a què Rajoy comparegui com a testimoni. Sabut és que, a diferència dels acusats, els testimonis no poden mentir. Serà aquesta la raó?

Per acabar voldria senyalar una incongruència, una més, de qui ens governa. El passat 26 de gener, Rajoy va afirmar en una entrevista a Onda Cero que “en aquest assumpte és bo que hi hagi un judici i que el tribunal actuï amb total independència i llibertat”. Davant aquesta afirmació, el presentador, Carlos Alsina, li va preguntar al líder del PP per què el seu partit havia demanat la nul·litat del judici, a la qual cosa Rajoy va respondre dient mostrar-se “sorprès” perquè desconeixia aquella decisió perquè no era la seva “prioritat” i sí “altres assumptes que importen als espanyols” (?).

I aquest és el president que tenim. Ningú dels seus votants s’ha plantejat si és el que més li convé al país? Consideren que és el millor? Jo no ho crec però és el que sembla.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Catalunya, l’última colònia de l’imperi espanyol (III)

En el meu primer capítol sobre el tema ja vaig fer menció que, la metròpoli intenta imposar a les colònies la seva...

Carta oberta a Isabel Rodríguez, portaveu del Govern d’Espanya

Com molt bé diu el periodista de l’Ara, Antoni Bassas, quan érem unes criatures ens ensenyaven a fer sevir l’expressió “aquest senyor”...

La llei de memòria democràtica

Des de la fi de les guerres civils i conflictes mundials que van assolar Europa en el segle XX, i especialment des...

El Partit Popular s’acull al xantatge

Un cop més el PP ha tornat a impedir la renovació del Consell General del Poder Judicial. Semblava que amb l’arribada del...