19.3 C
Barcelona
Dimarts 22 setembre, 2020

Renunciarem a un futur millor per raons d’origen?

Relacionats

És digne votar al PSC?

Existeix el PSC? En la transició, diferents grups van configurar el PSC amb líders destacats i coherents amb la democràcia i amb Catalunya. Avui, el...

Autono… què?

Autonomia: “Facultat d’una persona o entitat que pot governar segons el seu criteri, amb independència de l'opinió o el desig d'uns altres”. “Facultat o...

Va de castellà o d’una altra cosa?

Si la meva llengua fa tremolar els fonaments del teu estat, significa que has construït el teu estat sobre la meva terra. Musa Anter, escriptor...

Condiciona “l’origen o la llengua” un referèndum?

Publicat: Diari Ara “La llengua i l’origen, claus per desfer l’empat del referèndum”. “El lloc de naixement i l’idioma dels pares i avis influeix...

Publicat: (Soler, Diari Ara): “L’exhibicionisme simbòlic i emocional dels últims anys, per bé que pacífic, ha despertat la por a l’exclusió en els sectors fortament espanyolitzats o simplement híbrids. Una massa de catalans tenen por de que un futur estat català els exclogui per motius sentimentals o d’origen”.

Què suggereix l’experiència de colònies que es van independitzar?

USA, Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, països sud-americans són referents. Per què van atreure a persones de tan variades nacionalitats, ètnies, religions, ideologies? Totes desitjaven millorar les seves condicions de vida. Per què es van independitzar? Perquè es van persuadir que seguint sent “colònies” no optimitzaven aquest objectiu. Primer van ser “colonitzadors”, sí, però aviat van advertir que eren colonitzats per les seves metròpolis. Això reflecteix molt bé la situació de molts votants a Catalunya que per la seva “identitat o origen”, temen, s’oposen o dubten davant els beneficis de la independència. Definició de “colonització” segons diccionaris: “Imposició per mitjà de lleis o les armes de les pròpies lleis, cultura, llengua, valors, al territori conquistat i explotació econòmica del mateix”.

És la realitat de Catalunya de fa molts anys

Hi ha moltes proves. En l’econòmic: dèficit de recursos acumulat i reconegut per tots; incompliment d’inversions en infraestructures aprovades que són llei!, etc. En el polític: via judicial, “constitucional i fiscalies”, anul·lació de decisions del parlament català, negació de possibilitat d’expressió democràtica, persecució judicial i condemna de líders democràtics que intenten el millor per a “tots”. Imposició d’una “singular” i partidista interpretació de la constitució espanyola. En el social: impossibilitat d’aplicar una avançada justícia social per manca de recursos. Fins i tot, incompliment de sentències del “seu” constitucional que permetrien una millor atenció. En el cultural, lingüístic: atac a la llengua catalana amb el que limiten una millor integració social i laboral. La llista és llarga i demostra que l’estat espanyol colonitza!

Habitants de molt diferents colònies i identitats que es van independitzar van advertir que sent independents podrien donar un nivell de vida molt superior a les seves famílies. Ningú va pensar a ser exclòs i tots es van orientar a un objectiu comú. Fins i tot els grups minoritaris. Van prioritzar la seva “dignitat”, el seu desig d’autogovern, gestionar els seus recursos pel bé de tots. I no van dubtar! A l’hora de triar llengua a EEUU, l’anglès va guanyar per un sol vot a l’alemany. Van tornar als seus països els qui no parlaven anglès? Va ser la llengua o identitat un element determinant per romandre o tornar? No! El seu objectiu era clar i comú: llibertat, autogestió, optimització de la seva qualitat de vida, democràcia real, dignitat! Permet això l’estat espanyol? Els fets diuen que no!

Què valoren més els qui a Catalunya s’oposen o dubten davant el procés?

Per què van venir en el seu moment des d’Espanya o altres països? Moltes respostes: “per donar el millor a les seves famílies”. Si aquestes poden viure com en un modern país europeu en lloc d’una regió espanyola… valoraran més la seva identitat o l’origen que l’objectiu pel qual van venir? Serà un viatge debades? Valoraran més opcions que ho impedeixen… que opcions que volen materialitzar els seus millors objectius? Des de la dignitat, què és el coherent? Mantenir un present que castiga, limita, o participar i viure en un futur molt millor?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

El règim del 78, la mentida de la transició

Aquest no és el primer cop que parlo del règim sorgit de la transició, declarat modèlic per part de la classe política...

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...