22.7 C
Barcelona
Dissabte 19 setembre, 2020

Mereix Carme Chacón la Creu de Sant Jordi?

Relacionats

El gran èxit de la manifestació de Madrid

Que no ho dubti ningú, la manifestació de dissabte a Madrid va ser un èxit total, malgrat tots els comentaris dels partits "demòcrates constitucionalistes"...

La trobada de Quim Torra amb Pedro Sánchez

He estat molt pendent de les declaracions de la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i les del president de la Generalitat, Quim Torra,...

Catalunya té dret a l’autodeterminació

L’afirmació, no només és el meu desig, és el que es desprèn dels tractats internacionals i la carta de les Nacions Unides. El tractament...

Què se n’ha fet dels veritables socialistes catalans?

Que ningú s'estranyi de la pregunta. Sé de l'existència, a hores d'ara, d'un partit anomenat dels Socialistes de Catalunya (PSC) i que va ser...

No és la intenció de qui aquestes línies subscriu valorar la seva tasca política, però si d’intentar respondre a la pregunta de l’encapçalament amb el màxim respecte per la persona i amb tota la coherència de que sigui capaç.

És difícil d’avaluar una persona valorant només un vessant. Carme Chacón ha mort als 46 anys a causa d’una cardiopatia que arrossegava des dels 10 anys. Nascuda a Esplugues de Llobregat, va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona, en la qual es va llicenciar. Va exercir de professora de Dret constitucional a la Universitat de Girona, va realitzar estudis de postgrau al Osgoode Hall Law School de Toronto, a la Universitat de Kingston i la Université Laval de Quebec (Canadà).

Militant de les joventuts socialistes des de 1989 i afiliada al PSC des de 1994, va iniciar la seva carrera política a la seva localitat natal, de la qual arribà a ésser primera tinent d’alcalde. El 2004 va ser escollida diputada al congrés, va ser vicepresidenta de la càmera, ministra d’habitatge i ministra de defensa, sent la primera dona a ocupar aquest càrrec a l’estat espanyol.

El 2013 va deixar el congrés traslladant-se a Miami on va exercir de professora en el Miami Dade College. De tornada a Catalunya, el 2015 va representar el PSC a les eleccions generals espanyoles obtenint el pitjor resultat de la història del partit, amb només vuit escons. Havent de repetir-se aquestes uns mesos més tard, va renunciar i deixà la política activa.

La Carme coneixia el Quebec i quan es va fer un referèndum va publicar: “Quan un estat nega a un dels pobles que l’integren el seu dret a l’autodeterminació, aquest dret legitimarà un projecte unilateral secessionista”. O deia referint-se a aquells estats compostos amb problemes d’integració territorial, i afegí: “S’ha de comprovar la voluntat dels habitants del Quebec mitjançant un referèndum amb una pregunta clara, i després d’obtenir l’aval democràtic, s’obriria una negociació en què tot pogués ser negociat”. “El sentit comú i la raó política hi obligarien”.

Aquest article el va publicar en la revista “Teoría y Realidad Constitucional. Uns anys més tard i, en referència al procés català, declarava el següent: No estar d’acord amb el procés sobiranista i, alhora, rebutjava la possible independència de Catalunya. No era el primer cop que declarava, diguem-ne, contra Catalunya, va arribar a dir “que defensaria, amb ungles i dents, que Catalunya no obtingués un pacte fiscal com el basc o navarrès”.

És pot defensar, fins i tot, un projecte unilateral secessionista per al Quebec i estar en contra de què es faci a Catalunya? En negar un pacte fiscal, algú pot pensar que ho feia per defensar els interessos dels ciutadans catalans?

Segons les informacions de què disposo “la Creu de Sant Jordi és una distinció de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de «distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural»”.

Lamento la seva mort i expresso el meu condol a la família, però crec que la Carme no és mereixedora de la Creu de Sant Jordi pel sol fet d’haver-nos deixat tan jove. No compleix els mèrits suficients que ho acreditin, segons el protocol de la Generalitat per concedir-la.

Més articles

4 COMENTARIS

  1. Comparteixo completament el teu comentari en tots els aspectes. La Carme no només no te mèrits suficients sinó que no en te cap. No va prestar cap servei a Catalunya i es va dedicar a combatre-la en tots els fronts. El pais a qui va dedicar les seves capacitats, Espanya, sí li ho pot agrair i considerar si és mereixedora de la creu d’Isabel la Católica.

    Aquesta concessió és impresentable i rebaixa i degrada la categoria i la finalitat de la Creu de St. Jordi i sobre tot és una bufetada a tots aquells que sí l’han merescuda amb el seu esforç diari en pro de Catalunya.

  2. Comparteixo completament el teu comentari en tots els aspectes. La Carme no només no te mèrits suficients sinó que no en te cap. No va prestar cap servei a Catalunya i es va dedicar a combatre-la en tots els fronts. El pais a qui va dedicar les seves capacitats, Espanya, sí li ho pot agrair i considerar si és mereixedora de la creu d’Isabel la Católica.

    Aquesta concessió és impresentable i rebaixa i degrada la categoria i la finalitat de la Creu de St. Jordi i sobre tot és una bufetada a tots aquells que sí l’han merescuda amb el seu esforç diari en pro de Catalunya.

  3. Hi estic d’acord. Va ser una persona molt activa i lluitadora, capaç de reconèixer la necessitat i el dret independentista del Quebec però, en canvi, no va demostrar una voluntat ferma d’actuar en benefici de la llibertat de Catalunya, ni a nivell econòmic ni a nivell de nació.

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...

Per què vol ser independent Catalunya? (XI/XI)

El primer bé de les nacions resideix en la seva independència i en la seva existència política. Per als...