12.7 C
Barcelona
Dimecres 7 desembre, 2022

El PP, l’IVA i el món de la cultura a Espanya

Relacionats

Quina credibilitat tenen Casado i el PP?

Aquests dies passats s’ha celebrat la convenció del Partit Popular, segons els col·laboradors de Casado, ha estat un gran èxit i que...

Manoletines, xicuelines, veròniques… Oh! Són els toros!

No sé com agrair que el nostre estimat i mai suficientment valorat Tribunal Constitucional ens hagi resolt el tema dels toros. La qüestió taurina...

L’impost sobre el valor afegit (o IVA) és un impost indirecte que recau sobre el consum i que va a càrrec del consumidor final. El seu nom prové del fet de recaure sobre el valor afegit, que és aquell valor incorporat  per cada empresa o professional en el procés de producció i venda. És un impost general, ja que s’exigeix igualment sobre totes les fases del procés productiu. Existeixen els tipus següents:

  • Tipus general: 21%. És el tipus que s’aplica per defecte quan no resulta aplicable cap dels altres tipus.
  • Tipus reduït: 10%. Aplicat bàsicament a alguns productes alimentaris, sanitaris, transport de viatgers, la majoria de serveis d’hostaleria i la construcció de nous habitatges.
  • Tipus superreduït: 4%. S’aplica a articles de primera necessitat, com les verdures, la llet, el pa, la fruita, llibres, diaris (i anàlegs) i especialitats farmacèutiques.

Entre els serveis de primera necessitat, no inclòs, en trobem un que crida molt l’atenció: Els serveis de les empreses funeràries. Aquest és un servei que tothom utilitzarà i afectarà tant a rics com a pobres. Els costos són elevats i es produeixen en moments de molta angoixa per part de les famílies. És just carregar un 21% d’IVA per aquest concepte?

Trobem més incongruències: Les compravendes d’objectes d’art suporten el 21% però la importació d’objectes d’art, antiguitats i articles de col·lecció només el 4%. Els importadors són gent necessitada? Són articles de primera necessitat?

Ara, però, voldria parlar de l’IVA corresponen a la cultura. Aquesta avarca el coneixement de l’art, la moral, els costums i hàbits adquirits pel ser humà. Inclou idees, comportament, símbols i pràctiques socials. Podríem dir-ne patrimoni social de la humanitat.

Doncs bé, el govern del PP, molt compromès amb la cultura, ha decidit donar-li un cop de mà. Cal no oblidar Rajoy, la seva “cultura del Marca”, el seu anglès i l’educació que mostra quan un periodista li pregunta en aquest idioma, ell passa el testimoni a un altre, de parla castellana, obviant despectivament el britànic.

Però sí, el govern Rajoy ha entès el clam del poble respecte a l’IVA cultural i ha rebaixat del 21% al 10% el de les “corrides de Toros”. Qualsevol altre espectacle com ara, dansa, òpera, teatre, concerts, poesia, cinema, sarsuela… Aquests no deu considerar-los imprescindibles dins el món cultural. És simple, si no agrada al govern… No agrada als espanyols.

I s’ha d’entendre que l’enfrontament, jugant-se la vida davant el toro, no és un maltractament animal, és el súmmum de la valentia i gallardia d’un individu que, després de torejar i clavar banderilles al toro, posarà fi a la seva vida per a delit de la concurrència i afició.

El ministre portaveu quan li han preguntat sobre com protegirà el Govern els espectacles taurins després de la sentència del Tribunal Constitucional, ha respost que ja ho estan fent i ha posat l’exemple d’alguns ajuntaments que volien fer una consulta popular per prohibir-los i l’Estat no els ha donat l’autorització. “Fins aquí arriba la por malaltissa a les urnes”.

És aquest el model cultural que volem per al nostre país?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

És moment de parlar de les pensions

Es torna a obrir el meló de les pensions. Tard, malament i amb presses, segurament perquè només pot anar en una direcció:...

Què és la cultura de la violació?

El que ha fet la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha sigut retreure al PP que campanyes com la que han fet a...

El 20-N, l’aniversari de la mort de Franco

Fa dos caps de setmana van haver-hi exaltacions franquistes a Madrid. Dues-centes persones es van concentrar a la plaça d'Orient per a recordar al...

La vergonya del Corredor Mediterrani

La setmana passada, a Barcelona, es va produir un clam per corredor mediterrani. Més de 1.500 empresaris es van reunir per demanar...

Catalunya, l’última colònia de l’imperi espanyol (III)

En el meu primer capítol sobre el tema ja vaig fer menció que, la metròpoli intenta imposar a les colònies la seva...