13.5 C
Barcelona
Dijous 30 novembre, 2023

Com està la democràcia espanyola, sana o malalta?

Relacionats

Carta oberta a Màrius Carol (La Vanguardia)

Senyor, vaig veure'l a TV3 compartint taula amb els seus col·legues del Periódico, l'Ara i El Punt Avui. Els quatre diaris editats a Barcelona i...

Llavors… tornarà a governar Rajoy?

Hi ha coses que tot i que me les expliquen molts cops no acabaré d'entendre. Després de deu mesos de govern en funcions, dues...

La crisi d’Espanya té noms i cognoms

El primer és, inequívocament, Mariano Rajoy. Per descomptat no és l’únic però sí la cara més visible i coneguda per la gran majoria de...

Carles Puigdemont va dir que estava emmalaltida. El judici del 9-N i el proper que es farà el 27 d’aquest mes a Francesc Homs li donen la raó. Falta per veure si Carme Forcadell serà també encausada en aquesta disbauxa política, que no jurídica, que està duent a terme el govern del PP presidit per Mariano Rajoy.

En pocs dies les notícies apunten contra el PP. La sentència d’una peça del Gürtel que s’ha produït a València va encerclant el partit del govern. Tot i així Esperanza Aguirre ha dit que considera excessives les penes imposades als encausats.

En una altra peça, l’exministra Mato assegura no saber-ne res dels obsequis rebuts de part de la trama i ho carrega al seu exmarit. Dos Range Rover i un Jaguar regals pel seu marit no li van cridar l’atenció? Viatjar a Disneyland i Tenerife i el muntatge de festes d’aniversari dels fills tampoc? Tot era responsabilitat de l’exmarit? L’advocat del PP en aquest judici es va negar a respondre les preguntes del fiscal. Tenia alguna cosa per a amagar?

A Tarragona s’han reunit 300 empresaris, la majoria catalans i valencians però també de Múrcia i Andalusia. Tots ells reclamen al govern un impuls del corredor mediterrani que du fins a 10 anys de retard. Estan previstos nous actes a Múrcia i Almeria per pressionar una reivindicació que, recordem-ho, és preferent i subvencionada per la UE. Que fa el govern? Utilitzar 1.000 milions d’euros del corredor per l’AVE de Madrid. No és una presa de pèl?

Quant a la xarxa ferroviària de Catalunya, voldria saber per què circulen trens obsolets que fa més de 20 anys que no circulen per la resta de l’estat. Això provoca contínues avaries que, estoicament, suporten els seus usuaris. Algunes vies tenen dècades i estan mancades de manteniment, les catenàries cauen a sobre dels trens… Per què no es fa res al respecte? On són els 4.000 milions promesos pel govern per a Rodalies? Si la Generalitat no té diners ni competències, de qui és la culpa? Què diuen a Madrid? Els importa potser?

A Rodrigo Rato, el gran artífex de l’economia espanyola (paraules d’Aznar) se l’acusa de defraudar Hisenda a la vora 7 milions d’euros. Brussel·les no es refia de Montoro i la previsió de la comissió europea preveu un desajust de 4.000 milions més de dèficit. Hisenda no aclareix com s’ho farà per complir aquesta xifra. Ja li diem nosaltres: més retallades… o apujar impostos.

Ara, per fi, la fiscalia torna a donar un cop al PP. La sortida a borsa de Bankia va ser tot un seguit d’incongruències per part del Banc d’Espanya i la comissió del mercat de Valors. El coneixement d’uns correus electrònics enviats pel cap d’inspecció assignat al banc, José Antonio Casaus, ha fet actuar a l’Audiència Nacional. En ells declarava la inviabilitat del banc, que aquest faria fallida, perjudicaria molts petits inversors i que acabaria sent rescatat per l’estat. La valoració era incorrecta i els beneficis declarats totalment falsejats.

El jutge Fernando Andreu, per dos cops, va negar-se a prendre declaració a Fernández Ordóñez, aleshores president del Banc d’Espanya. Motiu? Va dir que les errades, a l’hora de supervisar, no podien ser considerades conductes delictives. Els correus de referència estan publicats i es poden consultar a les xarxes socials. Qualsevol persona amb dos dits de front podrà entendre el que deien. Tot el que preveien va passar i Bankia va ser rescatada.

Quanta gent no s’hauria vist perjudicada si els responsables financers haguessin fet bé la seva feina? Quin motiu tenien per amagar la situació real? Amiguisme? Tapar un escàndol? Preguntava si la democràcia espanyola està sana o malalta. Penso que es troba en estat terminal.

Amics lectors, aquesta és la democràcia que volem tots els que vivim a Catalunya?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Els bisbes espanyols s’oposen a l’amnistia

Es tracta d'un clar exemple de com la dreta intensifica la seva estratègia d'oposició al govern a través de l'amnistia i per...

Què és el patriotisme i a qui representa?

Abans d'iniciar aquest article he volgut conèixer el seu significat segons la RAE i diu així: "Amor a la pàtria i el...

La llei d’amnistia encaixa perfectament en la Constitució

Davant la quantitat d'exabruptes que hem sentit en la primera sessió d'investidura de Pedro Sánchez, avui en comptes d'un article de qui...

L’acord mal anomenat “pacte de l’amnistia”

Els exabruptes que han proferit els líders de la dreta i l'extrema dreta espanyola, deixa ben a les clares la poca visió...

L’acord entre Junts per Catalunya i el PSOE

Abans d'escriure aquest article, he visionat de nou el discurs de Puigdemont a Brussel·les i he llegit dos cops el pacte que...