19.2 C
Barcelona
Divendres 24 setembre, 2021

La gran importància del 9N

Relacionats

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Opinem o ens opinen?

El castigo fue útil en el pasado y ahora lo es el perdón.Pedro Sánchez Què opina el lector sobre...

La justícia espanyola es queixa davant d’Europa

Un del problema evident dels fets esdevinguts a la tardor del 2017 a Catalunya ha estat el protagonisme que ha adquirit el...

On és la democràcia plena de la qual parla en Pedro?

M’he fixat que en Alemanya, Itàlia, Bèlgica, els Països Baixos o França, on de vegades es produeixen  manifestacions de protesta, els seus...

Aquest dilluns 6 de febrer s’iniciarà la causa contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, expresident, exvicepresidenta i consellera d’ensenyament respectivament de la Generalitat. De què se’ls acusa? Segons la fiscalia de l’estat, de desobediència i prevaricació. De no haver obeït el Tribunal Constitucional espanyol. Segons el sentit comú de la majoria dels catalans, d’haver posat les urnes que demanava el poble.

Serà el primer cop que es jutgi unes persones per facilitar la democràcia, per haver escoltat la voluntat popular, per haver permès a la ciutadania que expressés la seva opinió i, per sobre de tot i més important, perquè el resultat de la consulta va ser una bufetada en tota regla pel partit popular i, això benvolguts lectors és el que es jutja, no ens enganyéssim.

El procés participatiu, que va substituir la consulta, declarada inconstitucional, va tenir un èxit rellevant, va ser seguida per una comissió d’observadors estrangers i un munt de periodistes i mitjans informatius d’arreu i, tots sense cap excepció, van declarar modèlica   la posada en escena, fent esment de no haver-hi cap irregularitat, cap conflicte i a l’hora destacar l’ambient festiu que si va respirar durant tota la jornada.

I és això, justament això el que va enervar a la cúpula del PP. El dia abans Rajoy declarava que era una costellada, un aplec o una festa, igualment deia que no tenia cap transcendència ni cap valor jurídic. El ministre Català també es va mofar de l’acte tot dient que es tractava d’una jornada de propaganda que dividia als catalans, que era un acte inútil i que no tenia validesa jurídica alguna.

La mofa i el riure se’ls van acabar ben aviat, els espanyolistes més de dretes i la FAES van titllar Rajoy i el seu govern de “fluixos” per no haver impedit la consulta; el resultat de la mateixa i, sobretot, els comentaris dels mitjans europeus (premsa, radio i TV) i alguns dels EUA, van acabar fent emprenyar el govern de Rajoy, resultat: ordre a la fiscalia general de l’estat perquè actués.

Sempre he mantingut que les hemeroteques serveixen per a alguna cosa. En el cas present, per veure Rajoy i Català menyspreant la consulta de viva veu i en acte públic el primer. Ara els acusats han demanat que els dos siguin cridats com a testimonis i que ha fet el TSJC? Denegar-ho com no podia ser d’una altra manera. Queda algú que encara cregui en la separació de poders a l’estat espanyol?

El 9N i el judici contra els seus promotors i responsables ha estat, segons la meva humil opinió, el punt d’inflexió del procés. Res tornarà a ser com abans, cada judicialització que fa el govern del PP augmenta el nombre d’independentistes i al temps demostra la seva nul·la capacitat per resoldre un problema que ell mateix va iniciar amb la recollida de signatures  contra l’estatut i el seu recurs d’inconstitucionalitat.

Del resultat de les sentències d’aquest judici, així com la possible de Francesc Homs en el futur, dependrà en bona part el full de ruta sobiranista, especialment si la presidenta Carme Forcadell és portada davant d’un tribunal i se la inhabilita com possiblement s’inhabilita als altres quatre membres del govern d’Artur Mas. Tot comença la jornada del 9N, raó per la qual li dono tanta importància.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per a quan està previst renovar el CGPJ?

Ha estat tot un espectacle veure el president del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, amb el mandat ja...

Què no sabem de l’emèrit rei Juan Carlos?

De cop i volta ens hem assabentat que la fiscalia del suprem sospita de l'emèrit, Juan Carlos de Borbón, de la possibilitat...

Ada Colau: “El referèndum és una ximpleria”

A hores d'ara, res del que digui l'alcaldessa Colau em pot sorprendre. Ja des del principi va resultar-me molt estrany que, una...

Què esperem a Catalunya de la taula de diàleg?

Properament es reunirà, per segon cop, la taula de diàleg entre els governs espanyols i català. Què se’n pot esperar d’aquesta negociació?

Què en pensem de la justícia espanyola?

Aquesta pregunta me l’he plantejat molts cops i no sabria exactament trobar una resposta del tot coherent que reflectís la realitat i el perquè...