13.3 C
Barcelona
Divendres 31 març, 2023

Ara se’n diu… comptabilitat extracomptable

Relacionats

Pot Mariano Rajoy mentir impunement?

Pot resultar una pregunta innecessària perquè ja sabem que pot i que ho fa d'allò més bé. Cal recalcar que ho ha...

Quina credibilitat tenen Casado i el PP?

Aquests dies passats s’ha celebrat la convenció del Partit Popular, segons els col·laboradors de Casado, ha estat un gran èxit i que...

Les portes giratòries de l’electricitat

Aquest estiu, el preu de la llum és l'estrella i en aquest jardí s'hi ha ficat només el PSOE, que intenta de...

El Tribunal de Comptes d’Espanya

El Tribunal de Comptes és un òrgan de control extern reconegut en la Constitució que es configura com el suprem òrgan fiscalitzador...

Aquest és l’eufemisme que ha utilitzat Bárcenas per descriure el que tota la vida s’ha conegut com a Caixa “B”. És a dir, diner negre, opac, no oficial o el nom que se li vulgui donar. El nom més adient que en ve a la memòria és Il·legal, Si fos transparent no li hagués calgut amagar-lo. L’extresorer popular ha reconegut la seva existència.

Assenyala que aquesta comptabilitat recollia les donacions que empreses i particulars feien al Partit Popular. La pregunta és inevitable: si era legal perquè amagar-ho? Ara bé, si s’amaga serà per alguna raó. Francisco Correa, en la seva declaració, deia que era a canvi d’obtenir contractes de l’administració i citava diverses empreses prou conegudes. Bárcenas el contradiu dient que aquests contractes es feien a la llotja del Bernabeu.

Existeixen proves documentals, aconseguides per la policia, que demostren la veracitat de les paraules de Bárcenas i que, segons les seves paraules, apunten a la responsabilitat directa de Mariano Rajoy que, coneixent les irregularitats de la trama Gürtel, va aturar-les però no les va denunciar, simplement les va tapar. Resulta, si més no incomprensible, que detectés aquelles irregularitats i no les del seu extresorer.

Bárcenas va dir que ell i el seu predecessor, Álvaro Lapuerta, eren persones honestes i només administraven sense prendre decisions. No cal ser gaire intel·ligent per imaginar com l’extresorer va aconseguir reunir la quantitat de milions d’euros (es parla de 46) en els seus comptes a Suïssa. Si era diner negre, no oficial, la cosa era senzilla, els diners oficialment no existien per tant… cap problema.

En la seva declaració, del primer dia, ha donat la impressió de no voler atacar en excés a Rajoy. Duran la instrucció del cas i els famosos “papers” era tot el contrari. També va retirar la querella contra el partit per la destrucció dels discs durs del seu ordinador. El van acomiadar “en diferit” mantenint-li despatx, cotxe i secretaria (?). En ingressar a la presó Rajoy li va dir “sé fuerte Luís” demostrant-li el seu suport. És així com el PP dóna suport a qui, prèviament, ha acomiadat?

Tots els acusats, per voluntat pròpia o consell dels seus advocats, poden callar, dir tota la veritat o no i inclús mentir. Veurem, en el transcurs del judici, les contradiccions de molts implicats davant els mateixos fets i preguntes de la fiscalia. Fins ahir Bárcenas no havia declarat, com ara ho ha fet, l’existència de la caixa “B” que el partit negava i, en canvi, el responsable i arquitecte de les obres a la seu de Gènova, havia reconegut haver cobrat una quantitat de diners no declarats.

Poden continuar mantenint, Rajoy i el PP, no saber res de l’assumpte? Poden seguir presentant-se com a víctimes? El tribunal prendrà testimoni a Àngel Acebes, Francisco Álvarez Castro i Javier Arenas. La pregunta és: Cridarà a declarar Mariano Rajoy com a testimoni? Seria una gran ocasió per demostrar el que argumenta sempre el PP, és a dir, la separació de poders de l’estat.

Si no és així, continuaré desconfiant de la justícia perquè, si no té res a amagar, hauria de declarar per iniciativa pròpia i demostrar la seva innocència. Ara bé, és responsable, per activa o per passiva, del que ha ocorregut; en general per ser el màxim responsable del partit i, en particular, per haver nomenat Bárcenas com a administrador d’aquest.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Tamames, moció de censura o espectacle?

Un cop acabada la moció de censura m’agradaria expressar la meva opinió sobre el tema. Ja d’entrada m’ha semblat un sainet que...

Com l’estat afavoreix grans empreses com Ferrovial en detriment de les classes treballadores

Davant aquesta responsabilitat administrativa —desconeguda per la gran majoria de la gent—, un es pregunta: L'estat afavoreix a les classes treballadores en general...

Fernández Díaz i la corrupció de l’Estat (cas Kitchen)

Després de Rodrigo Rato i Jaume Matas, condemnats a presó, i Eduardo Zaplana, que va estar en preventiva, Jorge Fernández Díaz podria...

Ferrovial fuig per pagar menys impostos

Sembla impossible que això pugui estar passant. Ferrovial és una de les empreses constructores mes importants de l’estat i, li deu l’èxit...

La infermera i el “puto C1 de catalán”

Una infermera de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha criticat en un vídeo que es demani el requisit de català per fer...