16.2 C
Barcelona
Dissabte 4 febrer, 2023

Catalunya és un gran país

Relacionats

L’espionatge amb Pegasus, falsedat o coincidència?

El canvi de guió amb què s'ha despenjat el govern d'Espanya per intentar escapolir-se de l'escàndol de l'espionatge (sortir, de sobte, dient que ells...

Parlem del Catalangate que l’Estat encobreix

Fa gairebé dues setmanes, després d'esclatar el Catalangate, el que resta de la present legislatura comença a trontollar. El PSOE intenta, per tots...

Parlem del Catalangate?

Fa unes setmanes que va esclatar el Catalangate i, fins ara, l'Estat espanyol ha intentat negar-lo des del primer moment, i no és que la premsa...

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Aquest és l’últim article que publicaré l’any 2016. Ha estat un any molt convuls es miri com es miri. Guerres, bombardejos contra civils, atemptats, refugiats fugint de la guerra i morin al Mediterrani, etc., han estat notícia, quasi cada dia, en tots els mitjans de comunicació.

Altres notícies destacades han estat les eleccions dels EUA i els referèndums del Regne Unit i d’Itàlia. Del pròxim president nord-americà no tenim idea de com administrarà el seu mandant però segur que ens afectarà. També la sortida de la Gran Bretanya de la UE i el canvi de govern italià afectarà la política europea i més si tenim en compte les eleccions vinents a França, Itàlia i Alemanya el 2017.

Com afectarà Catalunya aquest enrenou? De fet els catalans, tant els independentistes com els contraris, en tenim prou amb el conflicte Catalunya/Espanya que segueix el seu decurs sense que s’albiri cap tipus de solució pactada per la persistent miopia del govern del PP amb l’ajut de C’s, PSOE i, em sap greu dir-ho, però també del PSC.

Felicitant les festes a amics de fora de Catalunya i mantenint amb ells una conversa fluida i col·loquial m’han dit, un cop més, “no parece que seas catalan”. A causa del meu caràcter obert i sentit de l’humor, aquesta frase l’he hagut de sentir en moltes ocasions. Sempre he preguntat: Com creieu que som els catalans? De les respostes obtingudes vull destacar els adjectius més repetits: seriosos, garrepes, insolidaris i tossuts (aquest últim per parlar català a Espanya, cosa que no saben o no volen entendre).

Pel que fa a seriosos i tossuts ho puc entendre. El caràcter d’un poble i el seu humor varia per moltes raons: geogràfiques, històriques, climàtiques, etc. No és el mateix l’humor italià que l’anglès, de la mateixa forma que el català, l’andalús o el basc no s’assemblen gens ni mica. Ara bé, garrepes i insolidaris són adjectius que de cap manera ens mereixem. El que més m’emprenya és que ho diguin responsables polítics de comunitats que viuen gràcies a la solidaritat catalana.

En l’àmbit institucional, el govern català ha promulgat lleis en favor dels més desafavorits, entre elles: contra els desnonaments, contra la pobresa energètica, contra la banca per no permetre lloguers socials dels seus pisos buits, a favor de la igualtat entre homes i dones i, no s’oblidin tots aquells que ens critiquen que, aquestes i altres lleis han estat anul·lades pel govern central mitjançant el Constitucional. Qui no és solidari, Catalunya o Espanya?

En l’àmbit de la ciutadania, ha estat exemplar la recollida de quasi 5 tones de productes alimentaris, a través del Banc d’Aliments, per a persones necessitades. Fet que ens omple d’orgull i que és repetir dos cops a l’any gràcies a les famílies i a més de 2.500 voluntaris que hi participen.

Per últim destacar dos fets, diguem-ne, paral·lels: La Gala Inocente de TV1 i La Marató de TV3. Amb la televisió estatal i 47,5 milions de possibles televidents, TV1 en va recaptar 1.161.000 Euros. TV3 amb només 7,5 milions en porta ja recaptats 9.000.000. D’això se’n diu ser garrepa i insolidari? Totes dues recullen diners per ajut i investigació de malalties, però de la primera se n’ha fet ressò tota la premsa, de la segona en prou feines apareix en els mitjans espanyols.

Permetin-me, estimats lectors, que insisteixi en el fet que Catalunya és un gran país, s’imaginen el que pot arribar a ser com estat independent? A més d’agrair el temps que dediquen a llegir-me, vull aprofitar per desitjar-los un any 2017 molt millor i… independent.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (IV)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Reaccions a la sentència de la justícia europea

Tant l’independentisme com el govern espanyol diuen que el tribunal els dóna la raó El Tribunal de Justícia...

Puigdemont pregunta si ERC sabia que volien extradir-lo amb el nou Codi Penal

L’expresident qüestiona els motius darrere la reforma del Codi Penal que ara se li aplicarà El president a...

Deixem sola la gent gran que lluita, i ha lluitat, per la independència de Catalunya?

19/01/2023, Barcelona, cimera Espanya-França Matí gèlid. Molta sensació de fred pel vent. Zona entre les fonts i plaça...

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...