4.5 C
Barcelona
Divendres 27 gener, 2023

Són aquestes les finances de l’Estat?

Relacionats

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (III)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

És normal aquest odi contra Carles Puigdemont?

Llegit aquest mateix matí: Els fiscals consideren que s'han d'esprémer al màxim les possibilitats del Codi Penal per reclamar la màxima pena...

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (II)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

No sabria quin qualificatiu definiria millor als responsables de les finances públiques de l’Estat, però estic convençut que, de tractar-se d’una empresa privada, fa temps que els haurien acomiadat i sense dret a l’atur. Per poder quadrar un pressupost, sigui aquest familiar, empresarial, municipal o estatal, només hi ha dues fórmules: A) augmentar els ingressos o B) disminuir les despeses.

Poden, tanmateix, existir situacions excepcionals i/o inesperades que poden produir un desequilibri pressupostari. En aquest cas és de lògica acudir a l’endeutament per tal de superar, insisteixo, una excepcionalitat esdevinguda que, naturalment, no estava prevista.

Dit això, fixem-nos en els pressupostos de l’Estat. Molts no es compleixen i la pregunta és: què se n’ha fet d’aquells diners? A on han anat a parar? Espanya té un dèficit per sobre del seu PIB. Què fa per solucionar-ho? Redueix la despesa militar? Reconsidera la disbauxa de l’alta velocitat? Renuncia a obres faraòniques… O pel contrari segueix en la seva dèria de sempre?

Després d’aeroports sense avions, autovies sense cotxes i trens sense passatgers, ara l’Estat ens anuncia que hem de rescatar autopistes en fallida. A qui beneficiarà aquest rescat? Com altres cops, als de sempre, grans constructores i entitats financeres. Qui ho acabarà pagant? La classe treballadora mitjançant els seus impostos. Existeixen altres precedents com ara el Castor o el túnel de l’AVE als Pirineus.

L’Estat no impedeix els desnonaments de la gent. Impugna les lleis catalanes de caràcter social, no afavoreix els creditors perjudicats per la clàusula sòl de les hipoteques. A qui afavoreix l’Estat? Qui és el beneficiari de la justícia social del país? El PP parla molt de la Constitució però actua en contra del que diu la carta magna en aquest sentit.

El rescat esmentat costarà uns 5.000 milions. A aquests s’hi han de sumar 5.000 milions més per complir amb Brussel·les (5.000 més l’any vinent) D’on sortiran aquests diners? El que dèiem de bon principi: més ingressos (impostos) o menys despeses (retallades). Aquesta és la forma que té el PP d’administrar les finances públiques de l’Estat.

No és vergonyós el que ha fet el PP? Per garantir-se vots el 20-D del 2015, va rebaixar els impostos el segon semestre, resultat: a la vora 8.000 milions menys recaptats. Com ho soluciona ara? Anticipar impostos de les empreses que es quedaran sense tresoreria, incrementar impostos, establir-ne de nous… o seguir retallant que d’això en saben molt?

En el cas concret de les autopistes voldria remarcar el següent: Aviat farà 50 anys que els catalans paguem peatges per fer-ne ús, però amb els nostres impostos s’ha omplert la península d’autovies gratuïtes i, ara, novament amb els nostres impostos, pagarem les que no han sigut rendibles ni hem utilitzat. Si un autònom o empresari es veu obligat a tancar la porta, l’Estat no l’ajudarà però socialitzar les pèrdues de les grans corporacions és una aberració que no té a res veure amb un estat democràtic i de justícia social.

Què pensen els lectors, és aquest el país que volem deixar als nostres fills i néts?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (III)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

És normal aquest odi contra Carles Puigdemont?

Llegit aquest mateix matí: Els fiscals consideren que s'han d'esprémer al màxim les possibilitats del Codi Penal per reclamar la màxima pena...

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (II)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Cursa per l’extradició de Carles Puigdemont

Extradir a Carles Puigdemont s’ha convertit en una obsessió per la judicatura espanyola, representada pel jutge Llarena que, per fi albira una...