16.2 C
Barcelona
Dissabte 4 febrer, 2023

Qui és el principal culpable de la mort de Reus?

Relacionats

L’aigua calenta és anticonstitucional?

Tot i que la majoria dels mortals respondríem No a la pregunta, sembla que degut al poc o cap coneixement de les lleis, devem...

Només castiga la pobresa energètica el Constitucional Espanyol?

Publicat: “El TC prohibeix garantir llum i gas a les persones més vulnerables”. Publicat permanentment: “La Constitució espanyola impedeix, no permet, la consulta a...

Resulta esgarrifós assabentar-nos que una dóna de 81 anys hagi resultat morta per asfíxia a causa d’un incendi ocorregut a casa seva a la localitat de Reus. La dita senyora vivia sola i feia dos mesos que li havien tallat el subministrament d’electricitat per manca de pagament. Per aquest motiu la senyora utilitzava unes espelmes quan es feia fosc i una d’aquestes va incendiar el matalàs on dormia produint-li la mort per inhalació de fums.

Ara, com sol succeir en aquestes circumstàncies, ningú vol carregar amb el mort, ningú accepta la responsabilitat del succés, tothom tira pilotes fora o traspassa la culpabilitat a altres. Fonts de l’Ajuntament de Reus han explicat que els serveis socials desconeixien que la dona no disposava de corrent elèctric per impagament, perquè no havien rebut cap sol·licitud d’ajut econòmic ni per part d’ella ni dels seus familiars. La dona havia demanat un ajut al consistori per pagar el rebut de l’aigua, que se li va concedir. A més, l’arrendatari del pis havia interposat una demanda de desnonament per impagament del lloguer.

Les preguntes s’acumulen. Si l’Ajuntament era coneixedor del tema de l’aigua, no se’ls va ocórrer assabentar-se de quina era la seva situació real? Per què la víctima o la seva néta que la cuidava (?) no van informar els serveis socials de Reus del tall d’electricitat? Per què la companyia no va informar l’Ajuntament? Gas Natural declara que, en les relacions de clients vulnerables que l’Ajuntament de Reus els havia comunicat i als quals no els havia tallat el subministrament, no hi figurava aquesta senyora i, per tant, no disposava d’informació relativa a la seva situació de vulnerabilitat.

Si l’Ajuntament ja havia tramitat el tema de l’aigua, per què no l’havien inclòs en la llista de persones vulnerables? Ningú accepta ser-ne el responsable i una mica ho són tots, encara que uns més que altres. Considero que Gas Natural podria haver-se informat abans de fer la desconnexió. Es reclama millorar els protocols perquè la situació no es torni a repetir. Em ve a la memòria la coneguda frase: entre tots la mataren i ella sola es va morir.

Ara bé, la resposta a la pregunta que encapçala el present article, en la meva humil opinió, és que el culpable es diu Partit Popular. Aquesta munió d’inútils que governa Espanya va ser qui, amb l’ajut del “seu” Constitucional, va derogar -entre altres- la llei de pobresa energètica aprovada pel Parlament de Catalunya. Si no ho hagués fet, la víctima de la qual parlem no seria notícia ni lamentaríem la seva mort. És incomprensible que un govern que llença els diners en TGV sense passatgers, autovies sense cotxes i aeroports sense avions, es negui a ajudar les persones en situació d’extrema pobresa i màxima vulnerabilitat.

Davant aquesta inhumana i reprovable actuació del govern espanyol, ens calen més motius per voler marxar d’Espanya com més aviat millor?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (IV)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Reaccions a la sentència de la justícia europea

Tant l’independentisme com el govern espanyol diuen que el tribunal els dóna la raó El Tribunal de Justícia...

Puigdemont pregunta si ERC sabia que volien extradir-lo amb el nou Codi Penal

L’expresident qüestiona els motius darrere la reforma del Codi Penal que ara se li aplicarà El president a...

Deixem sola la gent gran que lluita, i ha lluitat, per la independència de Catalunya?

19/01/2023, Barcelona, cimera Espanya-França Matí gèlid. Molta sensació de fred pel vent. Zona entre les fonts i plaça...

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...