19.3 C
Barcelona
Dimarts 22 setembre, 2020

Ciutadà espanyol… en funcions

Relacionats

Quina confiança ens mereix Miquel Iceta?

Estic convençut que si la pregunta la féssim als militants i votants del PSC, la seva resposta seria, sens dubte, afirmativa. Jo, personalment, discrepo...

És digne votar al PSC?

Existeix el PSC? En la transició, diferents grups van configurar el PSC amb líders destacats i coherents amb la democràcia i amb Catalunya. Avui, el...

La Guàrdia Civil percep l’odi dels catalans?

Això és més seriós del que sembla i no ens ho podem pas agafar com una broma, són ja molts els números de la...

Quina credibilitat té la justícia espanyola?

Els que no som experts en lleis, com la majoria d'aquest país, se'ns fa força difícil d'entendre l'actual situació de la justícia espanyola. No...

Cada dia al matí, així que he esmorzat, vaig a buscar el meu diari i m’assec en la terrassa d’una cafeteria, llegeixo el rotatiu en paper i altres mitjançant una tauleta. Molts cops trobo altres persones en qui comparteixo una xerrada i, en una d’aquestes, en referència a la situació política actual, jo els deia el següent.

La Constitució diu: La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció. Bé, doncs si això no es compleix, vol dir que alguna cosa no funciona.

Si un jugador de futbol expressa la seva voluntat perquè Catalunya esdevingui un país independent i, a ell i la seva coneguda esposa, l’insulten en tots els camps on juga, fins i tot quan ho fa amb la selecció espanyola, vol dir que alguna cosa no funciona.

Si un afeccionat culer du una estelada al camp, fora de Catalunya, i un policia li recrimina i aquell s’adreça a l’agent en català, pot passar, cosa que ja ha passat, que el pugui arrestar i dur-lo a comissaria. Si això passa vol dir que alguna cosa no funciona.

Si a un jugador de futbol català, ara membre de la plantilla del Reial Madrid, se li prohibeix parlar català a un mitjà com TV3 i, a altres se’ls permet parlar francès o anglès (llengües estrangeres), vol dir que alguna cosa no funciona.

Si un magistrat, en l’exercici de la seva tasca, crida l’atenció o amenaça de suspendre una vista si s’insisteix a parlar en català, vol dir que alguna cosa no funciona.

En aquella tertúlia es van dir moltes més coses que, per no allargar l’article, no citaré. Però en un moment concret, un senyor assegut en una taula propera es va adreçar a nosaltres amb molta educació -que tot s’ha de dir-, i dirigint-se a mi em va preguntar: vostè d’on és? Jo li responguí: sóc català; i ell va afirmar: o sigui espanyol.

L’últim que jo no volia era entrar en una discussió, però l’ocasió no es va produir, també hi ha persones espanyoles que, estan en desacord amb tu, respecten de forma democràtica opinions diferents. Dic això perquè l’home, de forma distesa em digué: què diu el seu DNI? Jo el vaig treure de la cartera i li vaig ensenyar. Seva va ser la sorpresa, ja que el porto dins una funda en català, que ell no coneixia, i que li va provocar el riure.

Vam seguir parlant una estona tots dos sols i li vaig dir dues coses: sóc català per història, família, sentiment i dignitat, a l’hora si era espanyol, ho era per imperatiu legal. No sé si ho va entendre o ho feia veure, però puc dir que més persones com aquell desconegut, a Madrid o la resta de l’estat, serien molt necessàries per entendre’ns tots plegats.

Abans d’acomiadar-se, l’home em va preguntar: Català o espanyol? Com es definiria? Jo li vaig provocar novament una rialla, no prevista, quan vaig dir-li: Mentre no estigui aclarida la situació i perquè vostè m’entengui, em declaro ciutadà espanyol però… en funcions.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

El règim del 78, la mentida de la transició

Aquest no és el primer cop que parlo del règim sorgit de la transició, declarat modèlic per part de la classe política...

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...