18.1 C
Barcelona
Dissabte 24 octubre, 2020

Espanyolitzar “on the rocks”

Relacionats

El parlament català rebutja la monarquia

Publicat a VilaWeb: "Pedro Sánchez ha anunciat accions legals en defensa de la monarquia després de la reprovació de Felipe VI al parlament de Catalunya". El president...

La cosa va començar amb el decret de Nova Planta que va substituir el català pel castellà i altres coses pitjors. Avui però faré un salt en el temps, fins al segle XX, per comprovar que l’esperit no ha canviat des de Felip V fins als nostres dies.

Acabada la guerra civil es va prohibir el català en l’ensenyament, l’administració, l’església i es va tardar anys abans no es va tornar a una relativa normalització, que mai no ha estat del tot reconeguda i/o acceptada.

A Joan Manuel Serrat se li va impedir cantar en català al programa d’Eurovisió. Massiel el va substituir -guanyant el festival- i Serrat va estar vetat a TVE durant uns quants anys.

A Catalunya es va crear un programa educatiu -Immersió lingüística- que, sense perjudicar la llengua castellana de tothom, va fer del català la llengua vehicular en l’ensenyament.

Més recentment, membres de la RAE van fer un primer comunicat en defensa de la llengua castellana i contra el català, exigint que els estudis es fessin en les dues llengües al 50%.

Un ministre molt “peculiar”, anomenat Wert, va voler espanyolitzar els nens catalans. Als pares que demanessin l’escolarització dels fills en castellà, el ministre volia obligar a la Generalitat què se’n fes càrrec de les seves despeses.

No fa gaire es va donar un cas molt curiós. A un jugador de futbol, català per més senyes, se li va prohibir a Madrid parlar català amb un mitjà… català! Mentre que altres companys del mateix equip ho varen fer en francès i anglès. (La constitució protegirà les llengües de l’estat que són patrimoni de bla bla bla…)

Ara s’ha donat el cas més sonat des del meu punt de vista. La representant espanyola en el concurs d’Eurovisió va cantar la seva cançó en anglès!!! Els membres de la RAE es van adreçar a TVE recriminant el fet. A banda de defensar l’espanyolitat del castellà deien que la majoria d’espanyols no entendria la lletra de la cançó.

TVE va fer cas omís a la RAE i va tirar pel dret. Com és que aquest cop la diatriba de l’Acadèmia no va tenir el ressò mediàtic d’altres ocasions? Mentre escrivia ho comentava amb la meva esposa i dient en veu alta la pregunta, ella va respondre’m amb una altra pregunta: “La protesta de l’Acadèmia anava dirigida contra Catalunya?” En respondre que no, vaig recordar una frase que és prou adient al cas i que reproduiré en castellà:

No hace falta decir nada más, la recorden? Doncs ja queda tot dit, Spain is different.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

La corrupció del Partit Popular

Qui aquestes línies subscriu va residir a Madrid, a la vora d'un any i mig en la dècada dels anys setanta. D'aquella...

Què és Pablo Casado, un bocamoll o un patriota?

Aquesta és una pregunta trampa, només es donen dues opcions per respondre-la i en el cas del personatge que ens ocupa manquen...

L’estat de la sanitat a la comunitat de Madrid

Dies enrere vaig publicar un article sobre la situació en què es troba Madrid a causa dels efectes de la pandèmia titulat "Estat d'alarma...

Carta oberta al bisbe Josep Omella

Senyor Omella, no sé de quina forma he de dirigir-me a vostè. Ignoro si pel seu càrrec té un tracte especial que...

Estat d’alarma a Madrid a causa de la Covid-19

Després de dues setmanes discutint, missatges creuats, trucades, d'ordres i contraordres, d'embolic jurídic, ja s'ha produït el que era més lògic. El...