20.9 C
Barcelona
Diumenge 20 setembre, 2020

La Constitució espanyola i el català

Relacionats

Per què vol ser independent Catalunya? (X/XI)

Per passar de ser nació sense estat a estat lliure i pròsper! Motius comentats, per…

Va ser Juan Carlos I l’inductor del 23-F?

Aquesta és una d'aquelles preguntes sense resposta clara i rotunda, tant si és positiva com negativa i potser mai la sabrem del cert. Un...

Per què vol ser independent Catalunya? (VIII/XI)

Per a preservar la seva identitat, cultura, llengua. L'independentisme uneix un altre motiu als 7 anteriors, per…

Per què vol ser independent Catalunya? (VII/XI)

Perquè Espanya tracta a Catalunya com una colònia. Merecemos perder Cataluña. Esta cochina prensa madrileña está haciendo la misma...

Molts cops m’he preguntat per què el govern de l’estat incompleix la Constitució en matèria lingüística, per què ataca, sense pudor ni vergonya, la llengua catalana volent imposar el castellà a les escoles, per voler espanyolitzar els nens catalans o per no sortir mai en defensa del català quan uns determinats intel·lectuals, que no pas intel·ligents, divulguen manifestos en defensa del castellà que, a l’hora, és un atac a la llengua catalana.

A tal efecte he volgut acudir a la Carta Magna i veure que diu la llei de lleis al respecte. 

Preàmbul

La Nació espanyola, amb el desig d’establir la justícia, la llibertat, la seguretat i promoure el bé de tots els qui la integren, en ús de la seva sobirania, proclama la voluntat de: Protegir tots els espanyols i els pobles d’Espanya en l’exercici dels drets humans i les seves cultures i tradicions, llengües i institucions.

Article 3

  1. Les altres llengües espanyoles seran també oficials en les respectives Comunitats Autònomes d’acord amb els seus Estatuts.
  2. La riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte “d’especial respecte i protecció”. 

Al meu mode de veure no es respecta la cultura, les tradicions i la llengua catalana segons figura en el preàmbul. Tampoc veig que considerin el català, i altres llengües de l’estat, com un patrimoni cultural objecte d’especial interès que serà respectat i protegit.

En venen al cap molts exemples, no sols d’incompliment de la llei, sinó del menyspreu que pateix el català a tots nivells. Si un diputat català utilitza la seva llengua en el Congrés, pot ser expulsat pel president de la Càmera. En el parlament de Catalunya, cadascú utilitza la llengua que vol i parla en castellà sense cap problema, ja que no hi ha un reglament que prohibeixi el seu ús i que tots dos idiomes són oficials.

L’atac al català ha arribat a límits intolerables. Policies amenaçant a qui no els parlava en castellà o que un jutge (servidor del poble en qüestió de justícia) amenacés de suspendre una vista si s’insistia a parlar en català. Fa pocs dies, a Palma de Mallorca, una dona no va ser atesa en català en una oficina del Banc de Santander, se la va fer fora de l’oficina i, a sobre, dient-li que els catalans estan tocats del bolet (El català és llengua oficial a les Illes). Doncs bé, s’ha cridat l’atenció al policia, jutge o empleat de banca? El govern de l’estat ha intervingut o defensat el català? Algun gest a favor seu? La resposta és NO!

Ara observem que a un jugador de futbol català se li ha negat respondre en la seva llengua a preguntes d’un periodista. Incomprensible quan es tractava de TV3 i no d’un canal estatal cosa que hauria estat coherent. Va ser el responsable de premsa del Reial Madrid, equip senyor allà on n’hi hagi, qui ho va prohibir. Abans Benzema va ser entrevistat en francès i Modric en anglès. A qualsevol llengua estrangera se li permet el seu ús. El català NO, tot i estar respectat i protegit per la Constitució. Què passaria si no ho estiguès?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

El règim del 78, la mentida de la transició

Aquest no és el primer cop que parlo del règim sorgit de la transició, declarat modèlic per part de la classe política...

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...