13.1 C
Barcelona
Dimecres 21 abril, 2021

Carta oberta a Ramon Espadaler

Relacionats

Unió Democràtica de Catalunya (1931-2017)

Hem assistit a la fi d'aquesta formació política. El partit que varen fundar Manel Carrasco, Pau Romeva i Maurici Serrahima, entre d'altres, ha desaparegut de...

Benvolgut senyor,

He estat molt atent a les seves declaracions i, especialment, a les dues últimes entrevistes televisives. Ens vol convèncer que Unió és imprescindible per ocupar un espai de centre moderat català. Què significa per a vostè aquest espai? Es tracta de seguir buscant un encaix català dins d’Espanya? És un intent per recuperar la fracassada tercera via? Creu de debò que Catalunya necessita a Unió per omplir aquest espai si és que aquest realment existeix? Jo sóc de l’opinió que vostè està totalment equivocat.

El declivi d’Unió va començar amb Duran i Lleida que, al marge de CiU, feia la guerra pel seu compte amb els seus comunicats setmanals contraris i discrepants del propi govern del qual formava part. Després, com a punt final, la consulta interna als afiliats, amb unes preguntes pròpies d’un examen de selectivitat. Set eren en total les qüestions a resoldre en comptes de dues preguntes clares que no es van fer: 1a volem un nou estat, independent i democràtic?… O 2a volem seguir a Espanya i intentar un nou encaix dins de l’estat?

El resultat vostè el coneix, el partit es va dividir en dos i els que queden van perdent afiliats, no hi ha dia que no veiem a la premsa noves baixes, algunes de personatges importants. Ara es plantegen acudir a les eleccions del 26J i jo em pregunto com s’ho faran: Disposen dels recursos suficients per finançar la campanya? Vists els dos últims comicis en què varen participar, creuen que remuntaran aquells resultats negatius? Confien en un miracle?

Com valora la baixa del partit de Joan Rigol i Núria de Gispert? Cap d’ells es consideraven independentistes i, en vista del mal tracte del govern de l’estat han canviat d’opinió i vostè, encara hi confia? Que Duran i Lleida hagi marxat no li diu res? Sense que soni a insult ni a comparació ofensiva li diré que algunes espècies fugen de l’aigua quan preveuen unes inundacions o s’esfondra un edifici. Duran ho ha fet, vostè s’ha quedat amb el marró.

Tal com digué Pilar Rahola, jo també valoro el seu bon paper com a responsable d’interior, el seu enfrontament amb el ministre Fernández Díaz i la defensa dels mossos d’esquadra en la seva lluita contra el jihadisme. Ara bé, ha de reconèixer que el seu paper i el d’Unió ja no pertanyen al present sinó al passat, i que segones parts no acostumen a triomfar.

Per acabar, vull dir-li que sóc dels que creu que Unió va fer un flac favor a Catalunya en les eleccions del 27-S. Els seus 100.000 vots, llençats a les escombraries, vam impedir sumar a JxSí. S’hauria pogut superar el 50%, guanyar el plebiscit i, fins i tot, no necessitar la CUP en el parlament o el govern. És la meva opinió, compartida per molta gent, ja que al cap de poc, en les eleccions del 20-D van obtenir 40.000 vots menys com a càstig.

Li aconsello no presentar-se als nous comicis; l’espai que pretén ocupar o bé està ocupat o no existeix tal com vostè el presenta. El PP i el Constitucional ens han donat proves, més que evidents, per no voler la moderació de la qual vostè ens parla, que no ha servit per a res, i que demostra que els ciutadans de Catalunya prefereixen l’estat propi, pensant en el futur de les seves famílies i fills, en comptes de seguir dependent d’un estat obsolet que ens ignora i ens perjudica cada cop més.

Més articles

2 COMENTARIS

  1. UNIÓ SEMPRE A SIGUT FRANQUISTA NO ENS ENGANYEM SR ESPADALER ESTEU FENT EL RIDÍCUL I ESTORVANT LA NOVA MARXA DEL PROCÉS, I VOSALTRES NO FARÍEU RES DE BÓ PER CATALUNYA
    JA HO VAU DEMOSTRAR , PER TANT FEUSE UN BON FAVOR I NO EMPRENYEU MÉS. …ESTEU ACABATS !!

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

La justícia espanyola es queixa davant d’Europa

Un del problema evident dels fets esdevinguts a la tardor del 2017 a Catalunya ha estat el protagonisme que ha adquirit el...

El Canadà i Espanya són molt diferents

Aquesta és una afirmació que ja sabíem sobradament, els dos estats es diuen demòcrates, però la democràcia es demostra caminant, val la pena mirar a...

Espanya ha perjudicat Catalunya al llarg del temps

Després de la guerra dels Trenta Anys, que a Espanya li va suposar la pèrdua de Flandes, l’Alsàcia i  la Lorena, després...

La justícia a Espanya continua fent diferències

Fa dues setmanes vaig publicar en aquest mitjà l'article titulat "La Justícia no és igual per a tothom". El mateix el vaig publicar a Diario16,...

Els abusos dels drets humans a Espanya

No només el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, el Ministre d'Afers exteriors...