13 C
Barcelona
Dilluns 30 novembre, 2020

Carta oberta a Ramon Espadaler

Relacionats

Unió Democràtica de Catalunya (1931-2017)

Hem assistit a la fi d'aquesta formació política. El partit que varen fundar Manel Carrasco, Pau Romeva i Maurici Serrahima, entre d'altres, ha desaparegut de...

Benvolgut senyor,

He estat molt atent a les seves declaracions i, especialment, a les dues últimes entrevistes televisives. Ens vol convèncer que Unió és imprescindible per ocupar un espai de centre moderat català. Què significa per a vostè aquest espai? Es tracta de seguir buscant un encaix català dins d’Espanya? És un intent per recuperar la fracassada tercera via? Creu de debò que Catalunya necessita a Unió per omplir aquest espai si és que aquest realment existeix? Jo sóc de l’opinió que vostè està totalment equivocat.

El declivi d’Unió va començar amb Duran i Lleida que, al marge de CiU, feia la guerra pel seu compte amb els seus comunicats setmanals contraris i discrepants del propi govern del qual formava part. Després, com a punt final, la consulta interna als afiliats, amb unes preguntes pròpies d’un examen de selectivitat. Set eren en total les qüestions a resoldre en comptes de dues preguntes clares que no es van fer: 1a volem un nou estat, independent i democràtic?… O 2a volem seguir a Espanya i intentar un nou encaix dins de l’estat?

El resultat vostè el coneix, el partit es va dividir en dos i els que queden van perdent afiliats, no hi ha dia que no veiem a la premsa noves baixes, algunes de personatges importants. Ara es plantegen acudir a les eleccions del 26J i jo em pregunto com s’ho faran: Disposen dels recursos suficients per finançar la campanya? Vists els dos últims comicis en què varen participar, creuen que remuntaran aquells resultats negatius? Confien en un miracle?

Com valora la baixa del partit de Joan Rigol i Núria de Gispert? Cap d’ells es consideraven independentistes i, en vista del mal tracte del govern de l’estat han canviat d’opinió i vostè, encara hi confia? Que Duran i Lleida hagi marxat no li diu res? Sense que soni a insult ni a comparació ofensiva li diré que algunes espècies fugen de l’aigua quan preveuen unes inundacions o s’esfondra un edifici. Duran ho ha fet, vostè s’ha quedat amb el marró.

Tal com digué Pilar Rahola, jo també valoro el seu bon paper com a responsable d’interior, el seu enfrontament amb el ministre Fernández Díaz i la defensa dels mossos d’esquadra en la seva lluita contra el jihadisme. Ara bé, ha de reconèixer que el seu paper i el d’Unió ja no pertanyen al present sinó al passat, i que segones parts no acostumen a triomfar.

Per acabar, vull dir-li que sóc dels que creu que Unió va fer un flac favor a Catalunya en les eleccions del 27-S. Els seus 100.000 vots, llençats a les escombraries, vam impedir sumar a JxSí. S’hauria pogut superar el 50%, guanyar el plebiscit i, fins i tot, no necessitar la CUP en el parlament o el govern. És la meva opinió, compartida per molta gent, ja que al cap de poc, en les eleccions del 20-D van obtenir 40.000 vots menys com a càstig.

Li aconsello no presentar-se als nous comicis; l’espai que pretén ocupar o bé està ocupat o no existeix tal com vostè el presenta. El PP i el Constitucional ens han donat proves, més que evidents, per no voler la moderació de la qual vostè ens parla, que no ha servit per a res, i que demostra que els ciutadans de Catalunya prefereixen l’estat propi, pensant en el futur de les seves famílies i fills, en comptes de seguir dependent d’un estat obsolet que ens ignora i ens perjudica cada cop més.

Més articles

2 COMENTARIS

  1. UNIÓ SEMPRE A SIGUT FRANQUISTA NO ENS ENGANYEM SR ESPADALER ESTEU FENT EL RIDÍCUL I ESTORVANT LA NOVA MARXA DEL PROCÉS, I VOSALTRES NO FARÍEU RES DE BÓ PER CATALUNYA
    JA HO VAU DEMOSTRAR , PER TANT FEUSE UN BON FAVOR I NO EMPRENYEU MÉS. …ESTEU ACABATS !!

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per què ERC dóna suport als pressupostos de l’Estat?

Aquesta és una pregunta que, ara per ara, no descobreixo la seva resposta, si més no la resposta que em deixi satisfet...

Com li correspon estar Catalunya?

Catalunya comença a estar com correspon— Carmen Calvo La vicepresidenta del govern no concreta. Fets i declaracions permeten algunes...

Podria ser Miquel Iceta president de la Generalitat?

Tal com he llegit en El Nacional en dues ocasions, en cap lloc està escrit que Miquel Iceta no pugui ser el pròxim...

La politització de la llengua en la nova llei d’educació

El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous la reforma de la llei educativa, la Lomloe o "llei Celaá", després d'un bast debat i amb...

Parlem de nou de les “fake news”?

Les notícies falses, conegudes també amb l'anglicisme fake news, són un tipus d'expressions que consisteixen a donar a conèixer un contingut de notícies pseudoperiodístiques difoses mitjançant...