22.7 C
Barcelona
Divendres 24 març, 2023

Carta oberta a Cristina Cifuentes

Relacionats

No tenia el gust de conèixer-la. Per mi vostè és una persona que exerceix la presidència d’una comunitat autònoma, en aquest cas de Madrid, que queda lluny del meu hàbitat i que no m’afecta excessivament en el meu dia a dia. Dic això perquè, a banda de veure-la en algun telenotícies o acte del partit, no tenia referències seves per poder opinar, ni bé ni malament, de la seva tasca de govern o comportament personal.

Ara bé, en un programa de la cadena sexta i, aprofitant una entrevista feta al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, vostè i dues persones més, al capdavant dels governs d’Extremadura i Navarra, varen ser convidades a participar i adreçar-se al president català. Les altres dos van tenir paraules que, si bé estaven en desacord amb l’actual procés que es viu a Catalunya, varen ser educades en les formes i respectuoses a escala personal.

Vostè va ser l’última en aparèixer i, a fe que no va poder dissimular ser anticatalanista i del Partit Popular. Després de la salutació formal va iniciar la crítica al president Puigdemont dient-li el que havia de fer i no fa. A què es preocupi de resoldre problemes dels catalans en comptes d’ocasionar-los. A què destini més recursos a Serveis Socials, Ensenyament i Salut, com fa ella a Madrid.

A propòsit d’això va començar a esmentar els percentatges que s’apliquen a Madrid en aquestes matèries, superiors als catalans, i a presumir de què la seva comunitat és la que més impostos recapta de l’estat i rep d’aquest menys recursos que no pas Catalunya. Podia esperar el seu rebuig al procés, diferencia en la concepció de l’estat, interpretació discrepant de la Constitució, que pretengués donar lliçons… però no la mentida amagada sota una veritat aparent. Madrid és la que més recapta de l’estat. Veritat o mentida?

Veient les empreses de l’Ibex 35 observo que més del 90% tenen la seva seu a Madrid. On ingressen l’impost de societats? Altres com Carrefour, Alcampo o El Corte Inglés, per citar-ne alguna, On tenen la seu? On paguen els impostos? Els beneficis es generen a tot l’estat però els impostos es liquiden a Madrid. On viuen els ministres, secretaris d’estat, jutges del suprem i del TC, gerents i directors d’aquelles empreses i els seus jubilats? On viuen els comandaments militars? En una paraula, on viu el gruix de gent que més diners guanya d’aquesta Espanya que tant estima?

La capitalitat de Madrid li confereix un estatus molt favorable i, per extensió, a la comunitat sencera. Qui ha fet l’M-30, 40, 50 …? Qui ha dut el metro a Barajas? Qui ha construït en els últims 20 anys 900km d’autovies a Madrid? En quina comunitat ha complert l’estat el 100% del pressupost ferroviari? Enhorabona! Premi per a vostè Cristina.

Senyora Cifuentes, a Catalunya, la C-17, els accessos de la Costa Brava, l’eix transversal i el seu posterior desdoblament, no ens ho ha fet l’estat. El metro ha arribat al Prat després de molts anys. Existeixen punts negres a l’N-II i l’N-340 que comptabilitzen dotzenes de morts i l’estat no fa res. L’N-II té previst el desdoblament des de fa 20 anys i segueix com sempre. A què això no passa a Madrid?

No vulgui presumir d’una bona administració quan es tracta d’un tracte favorable per part de l’estat. Ara bé, el que no li admeto és que, a sobre, vulgui donar-nos lliçons.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Com l’estat afavoreix grans empreses com Ferrovial en detriment de les classes treballadores

Davant aquesta responsabilitat administrativa —desconeguda per la gran majoria de la gent—, un es pregunta: L'estat afavoreix a les classes treballadores en general...

Fernández Díaz i la corrupció de l’Estat (cas Kitchen)

Després de Rodrigo Rato i Jaume Matas, condemnats a presó, i Eduardo Zaplana, que va estar en preventiva, Jorge Fernández Díaz podria...

Ferrovial fuig per pagar menys impostos

Sembla impossible que això pugui estar passant. Ferrovial és una de les empreses constructores mes importants de l’estat i, li deu l’èxit...

La infermera i el “puto C1 de catalán”

Una infermera de l'Hospital de la Vall d'Hebron ha criticat en un vídeo que es demani el requisit de català per fer...

Podem parlar sense embuts de la guerra?

En complir-se l'aniversari de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia i l'enfrontament que segueix sense solució, tot i la proposta de la Xina. Tots...