23.6 C
Barcelona
Dilluns 13 juliol, 2020

Tenim fe amb la justícia espanyola?

Relacionats

Com afectarà a Catalunya la moció de censura?

Difícil pregunta a un fet que sorgeix al bell mig d’una setmana prou convulsa. Veiem que, en tant sols tres dies, s’han produït els...

La vergonya de Soraya Sáenz de Santamaría

La sotspresidenta del govern espanyol, la inestimable Soraya, ha manifestat que mai havia passat tanta vergonya com ara, en veure els plens del Parlament de...

La justícia espanyola és independent?

Aquesta pregunta me l'he plantejat molts cops. Penso que, si ens remuntem al segle XVIII, descobrirem Charles Louis de Secondat, Baró de Montesquieu i la seva teoria, vàlida...

Les clàusules sòl de les hipoteques

La majoria dels préstecs hipotecaris que es fan a l’estat espanyol tenen com a referència  l’Euríbor per determinar els tipus d’interès a aplicar. Es...

Abans d’entrar a considerar la pregunta plantejada, permetin-me benvolguts lectors, que els exposi algunes sentències prou conegudes de la justícia espanyola.

L’Audiència de Lleida va condemnar a quatre anys de presó i al pagament d’una multa de 195.000 euros l’exconseller de la Generalitat i alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Ausàs, pel delicte de contraban de tabac. Segons la fiscalia, Ausàs hauria passat tabac des d’Andorra a Espanya per un valor de 300.000 euros.

Farruquito va ser condemnat a tres anys de presó per atropellar un home, el qual va morir. El cas però, és singular. Circulava a 80 km./hora amb limitació a 40. Conduïa sense carnet ni assegurança del vehicle. Va saltar-se un semàfor i envestir un home en un pas de zebra. No va prestar auxili a la víctima i es va fugir. En la investigació va intentar fer creure que conduïa el seu germà, menor d’edat. Només va complir 14 mesos de presó.

Ortega Cano va ser condemnat a dos anys, sis mesos i un dia per haver mort un home en el què s’anomena homicidi imprudent per conducció temerària, ja que, quan es va produir l’accident, Ortega Cano triplicava la taxa d’alcohol permesa. Tot i la condemna, després d’un any i un mes va obtenir el tercer grau de semillibertat.

N’hi ha d’altres però, he triat aquestes tres per la seva difusió mediàtica. La gent del carrer pot no entendre les sentències en comparar-les. Es castiga molt més el contraban de tabac que haver causat la mort d’un ésser humà. Hi ha causes molt peculiars que fan dubtar de la justícia espanyola. Fòrum Filatèlic, va trigar 9 anys a tenir sentència i sense cap benefici per als afectats. El judici a Sofico va trigar 13 anys a celebrar-se i només va condemnar a dues persones. La resta de responsables (generals i alts càrrecs militars franquistes) van ser declarats innocents. Ningú va anar a la presó.

La Comissió Europea acaba de publicar un informe on diu que el 56% de la gent creu que els jutges i tribunals espanyols no són independents. En aquest informe Espanya queda en el lloc 23 dels 28 països de la UE. Els enquestats donen tres motius per desconfiar de la justícia: pressió de governs i polítics; les interferències econòmiques i l’estatus del jutge.

L’informe senyala també que els jutjats espanyols haurien de millorar en eficiència i agilitat, ja que la meitat de cops no funcionen per no ser independents i l’altra deixen de funcionar per manca de recursos i bona gestió. En aquest sentit no sembla que hagi millorat, a banda dels casos exposats anteriorment, quan temps no ha passat abans no s’ha iniciat la vista del cas Noos? Quan s’iniciarà la vista dels casos Gürtel o Bárcenas?

Tot plegat fa que desconfiem de la justícia. Un país que desconfia o no hi creu, és un país on la gent no se sent implicada i desconfia del sistema. Si afegim l’actual situació política, acabarem per desconfiar de la mateixa democràcia espanyola. L’actualitat diària no ajuda a canviar la tendència, sinó a empitjorar-la.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Per què vol ser independent Catalunya? (I)

Conèixer la causa d'un problema és la meitat de la seva solució… Conflicte Espanya-Catalunya: Un dels grans problemes de...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (III)

A la vista d'algunes crítiques sobre els meus articles, on poso en dubte si Juan Carlos I té o no dret a...

Laura Borràs i el quart poder de l’estat

D'acord amb la votació que s'ha dut a terme al congrés, Laura Borràs haurà de comparèixer davant del Suprem acusada de quatre delictes que li poden...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (II)

Són molts els motius a exposar per creure que no té aquest dret, per molt que ho digui la llei, la constitució o els lletrats...

Té dret Juan Carlos I a la inviolabilitat? (I)

La Constitució, en el seu article 56.3, diu que "la persona del rei és inviolable i no estarà subjecta a responsabilitat; els seus actes...