18.6 C
Barcelona
Dilluns 25 setembre, 2023

Tenim fe amb la justícia espanyola?

Relacionats

La justícia, el cas Kitchen i la policia patriòtica

Els òrgans superiors de l'Administració General de l'Estat van crear un operatiu parapolicial. Que va actuar, al marge de la llei, entre...

Com afectarà a Catalunya la moció de censura?

Difícil pregunta a un fet que sorgeix al bell mig d’una setmana prou convulsa. Veiem que, en tant sols tres dies, s’han produït els...

La vergonya de Soraya Sáenz de Santamaría

La sotspresidenta del govern espanyol, la inestimable Soraya, ha manifestat que mai havia passat tanta vergonya com ara, en veure els plens del Parlament de...

La justícia espanyola és independent?

Aquesta pregunta me l'he plantejat molts cops. Penso que, si ens remuntem al segle XVIII, descobrirem Charles Louis de Secondat, Baró de Montesquieu i la seva teoria, vàlida...

Abans d’entrar a considerar la pregunta plantejada, permetin-me benvolguts lectors, que els exposi algunes sentències prou conegudes de la justícia espanyola.

L’Audiència de Lleida va condemnar a quatre anys de presó i al pagament d’una multa de 195.000 euros l’exconseller de la Generalitat i alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Ausàs, pel delicte de contraban de tabac. Segons la fiscalia, Ausàs hauria passat tabac des d’Andorra a Espanya per un valor de 300.000 euros.

Farruquito va ser condemnat a tres anys de presó per atropellar un home, el qual va morir. El cas però, és singular. Circulava a 80 km./hora amb limitació a 40. Conduïa sense carnet ni assegurança del vehicle. Va saltar-se un semàfor i envestir un home en un pas de zebra. No va prestar auxili a la víctima i es va fugir. En la investigació va intentar fer creure que conduïa el seu germà, menor d’edat. Només va complir 14 mesos de presó.

Ortega Cano va ser condemnat a dos anys, sis mesos i un dia per haver mort un home en el què s’anomena homicidi imprudent per conducció temerària, ja que, quan es va produir l’accident, Ortega Cano triplicava la taxa d’alcohol permesa. Tot i la condemna, després d’un any i un mes va obtenir el tercer grau de semillibertat.

N’hi ha d’altres però, he triat aquestes tres per la seva difusió mediàtica. La gent del carrer pot no entendre les sentències en comparar-les. Es castiga molt més el contraban de tabac que haver causat la mort d’un ésser humà. Hi ha causes molt peculiars que fan dubtar de la justícia espanyola. Fòrum Filatèlic, va trigar 9 anys a tenir sentència i sense cap benefici per als afectats. El judici a Sofico va trigar 13 anys a celebrar-se i només va condemnar a dues persones. La resta de responsables (generals i alts càrrecs militars franquistes) van ser declarats innocents. Ningú va anar a la presó.

La Comissió Europea acaba de publicar un informe on diu que el 56% de la gent creu que els jutges i tribunals espanyols no són independents. En aquest informe Espanya queda en el lloc 23 dels 28 països de la UE. Els enquestats donen tres motius per desconfiar de la justícia: pressió de governs i polítics; les interferències econòmiques i l’estatus del jutge.

L’informe senyala també que els jutjats espanyols haurien de millorar en eficiència i agilitat, ja que la meitat de cops no funcionen per no ser independents i l’altra deixen de funcionar per manca de recursos i bona gestió. En aquest sentit no sembla que hagi millorat, a banda dels casos exposats anteriorment, quan temps no ha passat abans no s’ha iniciat la vista del cas Noos? Quan s’iniciarà la vista dels casos Gürtel o Bárcenas?

Tot plegat fa que desconfiem de la justícia. Un país que desconfia o no hi creu, és un país on la gent no se sent implicada i desconfia del sistema. Si afegim l’actual situació política, acabarem per desconfiar de la mateixa democràcia espanyola. L’actualitat diària no ajuda a canviar la tendència, sinó a empitjorar-la.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Amnistia o eleccions altra vegada?

En una entrevista a la Cope, Aznar va tornar a cridar, com va fer dies enrere, a la mobilització de la societat...

L’expresident Aznar insisteix que Espanya es trenca

Aznar ha parlat, un altre cop, del perill de la destrucció d'Espanya. Sempre parla qui menys autoritat té per fer-ho. A algú...

De Diada submisa a dia de la independència?

Per què celebrem la Diada? 11 de setembre. No es commemora una victòria sinó una derrota davant el...

Les condicions de Puigdemont i les seves repercussions

Com era d'esperar, les condicions que Carles Puigdemont va detallar a Brussel·les el passat dimarts, ha aixecat un munt de comentaris de...

El TC rebutja el recurs de Puigdemont contra l’ordre d’arrest

El fiscal en cap davant el Tribunal Constitucional, Pedro Crespo, ha recorregut en súplica la decisió de la sala de vacances del...