16.2 C
Barcelona
Dissabte 4 febrer, 2023

L’entrevista de Jordi Évole a Rajoy

Relacionats

Pot Mariano Rajoy mentir impunement?

Pot resultar una pregunta innecessària perquè ja sabem que pot i que ho fa d'allò més bé. Cal recalcar que ho ha...

Quina credibilitat tenen Casado i el PP?

Aquests dies passats s’ha celebrat la convenció del Partit Popular, segons els col·laboradors de Casado, ha estat un gran èxit i que...

Les portes giratòries de l’electricitat

Aquest estiu, el preu de la llum és l'estrella i en aquest jardí s'hi ha ficat només el PSOE, que intenta de...

El Tribunal de Comptes d’Espanya

El Tribunal de Comptes és un òrgan de control extern reconegut en la Constitució que es configura com el suprem òrgan fiscalitzador...

Vaig seguir atentament l’entrevista a Rajoy i, certament, no em va decebre. El president en funcions no dóna més de si, no té la virtut de la paraula i menys si no té un paper per llegir. Improvisar no és el seu fort i ho vàrem poder comprovar durant tota l’estona. El Mariano va començar tranquil, les preguntes estaven consensuades prèviament i això li donava certa tranquil·litat de bon principi.

El que passa és que les preguntes es poden fer de diferents formes i, és aquí, on la figura de l’entrevistador guanya enters davant una persona insegura que acaba, no tartamudejant però quasi. Van ser moltes les respostes que començaven amb un: a mi em sembla que també ens hem de fixar en les coses bones i no sempre en les dolentes o… els polítics som éssers humans, tenim sentiments i per tant també ens equivoquem.

Évole va rebaixar una mica el to utilitzant alguns vídeos que corren per internet com ara els espanyols són “mucho españoles” o “l’alcalde y los vecinos”, etc., però quan va presumir de l’amic Matas i el seu govern o que estimava el president de la diputació de València ja no li va agradar tant. Igual va passar amb els missatges a Bárcenas i la defensa que havia fet de Fabra, expresident de la diputació de Castelló.

Va recórrer a dir que també hi ha polítics honestos i que d’això no se’n parla. Perquè s’ha de parlar del que és o hauria de ser normal? No s’ha de buscar el detall o que les coses ja estan suficientment explicades, va insistir. No va saber respondre ni donar cap explicació sobre el pagament de les obres a la seu de Gènova, fet que es va fer en negre com ja va confessar l’arquitecte i constructor d’obres. Jo li hauria preguntat: Qui va donar l’ordre de trencar els discs durs dels ordinadors de Bárcenas?

En línies globals va confirmar el que ja suposava. No accepta cap tipus de responsabilitat, sigui qui sigui l’autor del fet delictiu. Ell només és responsable dels seus actes. El fet que un ministre i expresident de Balears, un president de diputació o l’extresorer del partit estiguin a la presó (a banda de molts imputats pendents de judici) no l’afecta en absolut. Considera que va guanyar les eleccions i que hauria de ser novament president del govern.

Dues últimes qüestions. Ell no farà un pas al costat com va fer Artur Mas ni pot assabentar-se de tot el que passa. Que algunes coses les va conèixer mitjançant la premsa, i que no tenia temps per llegir-la tota (només llegeix el Marca). Aquesta és una resposta impròpia d’un president de govern. Evidentment no pot, però té serveis d’intel·ligència i informació suficients per saber-ho tot; quan li ha convingut ho ha sabut primer que ningú. Quina raó tenia l’amic de l’Évole quan li va dir: Que desesperat deu estar Rajoy per concedir-te una entrevista per al programa “Salvados”.

La política és l’art de buscar problemes allà on no n’hi ha, de trobar-los, de fer diagnòstics erronis per aplicar-hi després, mesures equivocades. Si no fos que la frase és del gran Grouxo Marx que la va dir de broma, pensaria que és de Rajoy, amb l’agreujant de què ell seria capaç de dir-la en serio.

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (IV)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Reaccions a la sentència de la justícia europea

Tant l’independentisme com el govern espanyol diuen que el tribunal els dóna la raó El Tribunal de Justícia...

Puigdemont pregunta si ERC sabia que volien extradir-lo amb el nou Codi Penal

L’expresident qüestiona els motius darrere la reforma del Codi Penal que ara se li aplicarà El president a...

Deixem sola la gent gran que lluita, i ha lluitat, per la independència de Catalunya?

19/01/2023, Barcelona, cimera Espanya-França Matí gèlid. Molta sensació de fred pel vent. Zona entre les fonts i plaça...

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...