25.6 C
Barcelona
Dissabte 19 setembre, 2020

El dèficit de la Generalitat

Relacionats

Ja ha arribat l’hora de Miquel Iceta?

Aquesta és la pregunta que em vaig formular diumenge al vespre, després haver seguit l'entrevista que li va fer Vicent Sanchis a...

Existeix realment l’esquerra política a Espanya?

L'esquerra espanyola està composta per actors que interpreten un paper al servei de la dreta de tota la vida a canvi, això sí, d'un...

Miquel Iceta no hauria de dimitir?

Perquè faig aquesta pregunta podran qüestionar-me molts lectors. Primer m'agradaria veure la seva biografia: Nascut el 17/08/1960 a Barcelona, va iniciar la carrera de...

És digne ser còmplice de l’opressor?

L'opressor no seria tan fort si no tingués còmplices entre els propis oprimits Simone de Beauvoir Diccionari: "Accions i conseqüències d'oprimir, pressionar, sotmetre a un ésser humà...

Tothom coneix el significat de la paraula dèficit, el que no sap tothom és com es genera tot i patir-ne les conseqüències. En el cas de Catalunya, dos són els factors que han provocat la situació actual: el caòtic finançament autonòmic fixat per Madrid i la greu crisi que s’arrossega d’uns anys ençà i que encara dura, digui el que digui el Mariano.

Cd-pQhCWIAA0aGUA instància de Brussel·les, PP i PSOE van fer una esmena a la “intocable Constitució” (article 135) per introduir el principi d’estabilitat financera i limitar el dèficit públic. Un cop el PP instal·lat al govern, es va aprovar la llei d’estabilitat pressupostaria l’any 2012, que va preveure que el dèficit de les autonomies per al 2016 seria de l’1,1%. Passat un temps va reduir-ho al 0,3%. En el cas de la Generalitat, significarà rebaixar la despesa uns 1.600 milions d’Euros. Quant i com afectarà això als ciutadans de Catalunya?

Actualment i d’acord amb les competències traspassades a les CCAA, aquestes suporten una tercera part de la despesa general però… Montoro, el més llest de la classe, es reserva el 88% del dèficit per al govern central i deixa només un 12% a les autonomies. La mesura representa un ofec sense precedents per Catalunya, la qual no pot assumir sense haver de fer més retallades. Pregunto: Què més es pot retallar? És conscient el ciutadà que el govern de l’estat incompleix la seva pròpia llei i el perjudica?

Quantes persones no reben l’ajut per la dependència? Quantes ja han deixat aquest món sense resposta a la seva petició? Per què si la llei obliga a l’estat a satisfer el 50% de l’ajuda, aquest no ho fa? Quantes lleis no compleix l’estat? Els pressupostos generals i  l’Estatut de Catalunya són lleis. Per què no les compleix? L’incompliment perjudica tothom, incloent-hi els contraris a la Independència.

Les retallades ens perjudiquen a tots però, especialment, a les classes més necessitades, la sanitat, l’educació, la dependència, les subvencions, les beques… tot queda afectat per l’incompliment de l’estat que diu no tenir diners suficients. En canvi per l’AVE en té de sobres. Per comprar armament i indemnitzar Florentino Pérez pel Castor també i, a sobre, ens ho farà pagar als consumidors mitjançant el rebut del gas.

Tot això s’hauria de denunciar davant un jutjat de guàrdia, dic jutjat de guàrdia en comptes del Suprem o el Constitucional perquè aquests ja sabem a qui donen sempre la raó. La divisió de poders a l’estat espanyol és, presumptament, més que sospitosa. Només cal veure que, després de tretze sentències en contra de l’estat, ara rectifiquen i el 0.7% per a despeses socials de l’IRPF aniran cap a Madrid. Quantes ONG catalanes no podran atendre a les persones de qui tenen cura? Ha! Me’n descuidava, el PSC està d’acord amb aquest nou espoli. Ho recordaran els votants a l’hora d’anar a les urnes?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Últims articles

Es justa la inhabilitació de Quim Torra per una pancarta?

Com ja sabem, el president de la Generalitat, Quim Torra, va ser jutjat, i condemnat, pel TSJ de Catalunya per delicte de...

És Pablo Casado el gran líder del PP?

Aquesta pregunta l'haurien de respondre els afiliats al partit en primera instància i després que fos corroborada pels votants quan siguin cridats...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (II)

Dues setmanes després del manifest de suport al rei emèrit, Rodolfo Martin Villa ha rebut el mateix per part de tots els expresidents vius, sense excepció i per...

Objectiu: Salvar el règim del 78 (I)

En pocs dies de diferència hem assistit a dos fets insòlits que, personalment considero fora de lloc, i que han estat similars...

Per què vol ser independent Catalunya? (XI/XI)

El primer bé de les nacions resideix en la seva independència i en la seva existència política. Per als...