16.2 C
Barcelona
Dissabte 4 febrer, 2023

El dèficit de la Generalitat

Relacionats

Ara, qui i com protegirà el català?

La irrupció, per dir-ho suaument de la justícia en els plans educatius de l'escola catalana no només pot acabar amb el model...

Illa: “La decisió del Suprem no és un atac al català”

Salvador Illa, líder de l'oposició i del PSC, es reafirma al costat del Suprem. Després de la decisió del Tribunal en què...

Catalunya no vol privilegis senyor Illa, vol justícia!

L'exministre de sanitat, Salvador Illa, ha estat entrevistat a Madrid per diari Expansió i dient el següent. "Ningú no ha de tenir...

Carta oberta a Salvador Illa

Senyor Salvador Illa, m'estalvio dir-li "benvolgut", com acostumo a fer sempre, perquè crec que no s'ho mereix. He vist que és llicenciat...

Tothom coneix el significat de la paraula dèficit, el que no sap tothom és com es genera tot i patir-ne les conseqüències. En el cas de Catalunya, dos són els factors que han provocat la situació actual: el caòtic finançament autonòmic fixat per Madrid i la greu crisi que s’arrossega d’uns anys ençà i que encara dura, digui el que digui el Mariano.

Cd-pQhCWIAA0aGUA instància de Brussel·les, PP i PSOE van fer una esmena a la “intocable Constitució” (article 135) per introduir el principi d’estabilitat financera i limitar el dèficit públic. Un cop el PP instal·lat al govern, es va aprovar la llei d’estabilitat pressupostaria l’any 2012, que va preveure que el dèficit de les autonomies per al 2016 seria de l’1,1%. Passat un temps va reduir-ho al 0,3%. En el cas de la Generalitat, significarà rebaixar la despesa uns 1.600 milions d’Euros. Quant i com afectarà això als ciutadans de Catalunya?

Actualment i d’acord amb les competències traspassades a les CCAA, aquestes suporten una tercera part de la despesa general però… Montoro, el més llest de la classe, es reserva el 88% del dèficit per al govern central i deixa només un 12% a les autonomies. La mesura representa un ofec sense precedents per Catalunya, la qual no pot assumir sense haver de fer més retallades. Pregunto: Què més es pot retallar? És conscient el ciutadà que el govern de l’estat incompleix la seva pròpia llei i el perjudica?

Quantes persones no reben l’ajut per la dependència? Quantes ja han deixat aquest món sense resposta a la seva petició? Per què si la llei obliga a l’estat a satisfer el 50% de l’ajuda, aquest no ho fa? Quantes lleis no compleix l’estat? Els pressupostos generals i  l’Estatut de Catalunya són lleis. Per què no les compleix? L’incompliment perjudica tothom, incloent-hi els contraris a la Independència.

Les retallades ens perjudiquen a tots però, especialment, a les classes més necessitades, la sanitat, l’educació, la dependència, les subvencions, les beques… tot queda afectat per l’incompliment de l’estat que diu no tenir diners suficients. En canvi per l’AVE en té de sobres. Per comprar armament i indemnitzar Florentino Pérez pel Castor també i, a sobre, ens ho farà pagar als consumidors mitjançant el rebut del gas.

Tot això s’hauria de denunciar davant un jutjat de guàrdia, dic jutjat de guàrdia en comptes del Suprem o el Constitucional perquè aquests ja sabem a qui donen sempre la raó. La divisió de poders a l’estat espanyol és, presumptament, més que sospitosa. Només cal veure que, després de tretze sentències en contra de l’estat, ara rectifiquen i el 0.7% per a despeses socials de l’IRPF aniran cap a Madrid. Quantes ONG catalanes no podran atendre a les persones de qui tenen cura? Ha! Me’n descuidava, el PSC està d’acord amb aquest nou espoli. Ho recordaran els votants a l’hora d’anar a les urnes?

Més articles

AFEGEIX UNA RESPOSTA

Per favor, introdueix el teu comentari!
Per favor, introdueix el teu nom aquí

Darrers articles

Perquè el referèndum català per la independència no va ser il·legal (IV)

Traduït de l’alemany al català per Pere Grau i Rovira (Hamburg), publicat originalment a Blickpunkt Katalonien per Axel Schönberger.

Reaccions a la sentència de la justícia europea

Tant l’independentisme com el govern espanyol diuen que el tribunal els dóna la raó El Tribunal de Justícia...

Puigdemont pregunta si ERC sabia que volien extradir-lo amb el nou Codi Penal

L’expresident qüestiona els motius darrere la reforma del Codi Penal que ara se li aplicarà El president a...

Deixem sola la gent gran que lluita, i ha lluitat, per la independència de Catalunya?

19/01/2023, Barcelona, cimera Espanya-França Matí gèlid. Molta sensació de fred pel vent. Zona entre les fonts i plaça...

Comencen les batalles preelectorals

Collboni deixa l'Ajuntament de Barcelona i Feijóo fa una nova proposta electoral. Quan un any arrenca políticament com a...